ULTIMĂ
ORĂ

Apare un nou tip de vaccin! Au început testele pe oameni!

Apare un nou tip de vaccin! Au început testele pe oameni!

Un vaccin nazal împotriva Covid-19 a primit aprobarea Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru a intra în studiile clinice de fază I. Cercetarea va evalua siguranța și eficacitatea acestui vaccin inovator, administrat prin pulverizare nazală și inhalare.

Citește și: Spectaculos! Sute de angajați și utilaje pe șantierul autostrăzii! Va fi gata în curând!

Studiul este sponsorizat și desfășurat de Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID), parte a Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), potrivit News.ro. Obținerea autorizării FDA reprezintă un pas esențial pentru inițierea studiului, planificat să înceapă în primăvara acestui an.

Deși numărul cazurilor de Covid-19 a scăzut semnificativ față de primii ani ai pandemiei, virusul continuă să circule și provoacă îmbolnăviri și decese. Vaccinul nazal este conceput pentru a oferi o protecție sporită direct la nivelul nasului și tractului respirator superior – principalele porți de intrare ale virusului – reducând astfel transmiterea, pe lângă prevenirea formelor severe de boală și a deceselor.

În prezent, majoritatea vaccinurilor împotriva Covid-19 sunt administrate prin injecție și, deși eficiente în prevenirea complicațiilor, nu împiedică transmiterea virusului. Noul studiu va analiza siguranța și eficacitatea vaccinului administrat pe două căi: prin inhalare în plămâni și prin pulverizare nazală.

Apare un nou tip de vaccin! Au început testele pe oameni!

Vaccinul a fost dezvoltat în colaborare de cercetătorii de la Spitalul Universitar WashU, iar compania americană de biotehnologie Ocugen a obținut licența pentru această tehnologie inovatoare în 2022.

„Această tehnologie are potențialul de a controla Covid-19 și de a reduce impactul infecțiilor respiratorii la nivel global”, a declarat Doug E. Frantz, vicepreședinte pentru inovare și comercializare la WashU. În plus, ea ar putea fi adaptată pentru alte virusuri respiratorii comune, cum ar fi gripa sezonieră, gripa aviară și virusul sincițial respirator (RSV).

O versiune a vaccinului este deja disponibilă în India din 2022, printr-un acord între WashU și compania indiană Bharat Biotech.

Studiul de fază I este finanțat prin Project NextGen, o inițiativă guvernamentală care sprijină dezvoltarea noii generații de vaccinuri și terapii împotriva Covid-19. Acesta va include 80 de adulți cu vârste cuprinse între 18 și 64 de ani, repartizați în patru grupuri: doză mică intranazală, doză mare intranazală, doză mică inhalată și doză mare inhalată. Pe lângă evaluarea siguranței, cercetătorii vor măsura răspunsul imun prin nivelul anticorpilor și eficacitatea prin rata de reinfectare.

Vaccinul utilizează un adenovirus inofensiv, în care a fost inserată o genă a virusului SARS-CoV-2. Aceasta determină sistemul imunitar să producă un răspuns protector, fără ca persoana vaccinată să se îmbolnăvească.

Studiile inițiale au arătat că administrarea nazală generează un răspuns imun puternic, în special în nas și tractul respirator. Experimentele pe animale realizate între 2020 și 2021 au demonstrat că vaccinul previne infecția în nas și plămâni, ceea ce sugerează că persoanele imunizate ar putea bloca răspândirea virusului înainte ca acesta să se multiplice.

Anul trecut, cercetătorii de la WashU au descoperit că hamsterii imunizați cu acest vaccin și expuși ulterior virusului nu l-au transmis altor animale, ceea ce indică o posibilă întrerupere a lanțului de contagiune.

„Toate vaccinurile eficiente reduc îmbolnăvirile și decesele, dar vaccinarea prin administrare nazală pare să limiteze și transmiterea”, a explicat dr. David T. Curiel, profesor la WashU. Această caracteristică este crucială pentru încetinirea răspândirii infecțiilor respiratorii, iar tehnologia ar putea fi utilizată și împotriva altor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, precum și împotriva gripei și altor virusuri respiratorii.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm