2.000 de locatari și 600 de elevi condamnați la frig în Prundu

DISTRIBUIȚI
SCOALA 7

Condiții demne de evul mediu la Școala Gimnazială Tudor Arghezi și în blocurile din zona pieței din cartierul piteșean Prundu.Peste 600 de elevi și aproximativ 2000 de locatari racordați la sistemul centralizat de încălzire tremură de frig din cauza lucrărilor care se efectuează la rețeaua de încălzire termică din zonă. Elevii au fost nevoiți să vină mai târziu la cursuri și au trebuit să învețe în ger din cauza lipsei de căldură din sălile de curs. Mai rău, preșcolarii care învață de la grădinița de la Școala Gimnazială „Tudor Argezi” nu au fost scutiți de cursuri, iar după primele două zile au început să se îmbolnăvească, părinții fiind nevoiți să cheltuie sume serioase pe medicamente. Potrivit municipalității, situația nu se va remedia curând, astfel, elevii, dascălii și locuitorii din zonă vor trebui să găsească metode alternative de încălzire ca să nu înghețe de frig.
Val de sesizări ale piteștenilor
Reabilitarea rețelei de încălzire din cartierul Prundu întinde la maxim nervii locatatarilor și părinților care au copiii la Școala Gimnazială „Tudor Arghezi”. Din momentul în care temperaturile au scăzut, uneori înregistrându-se și 0 grade Celsius, elevii sunt nevoiți să vină îmbrăcați bine la cursuri din cauza lipsei de căldură din sălile de curs. Atât elevii, cât și părinții și profesorii au făcut zeci de sesizări la Primăria Pitești pentru a remedia situația, dar, din cauza lucrărilor începute atât de târziu nu au decât să mai tremure încă două, trei săptămâni de frig. Consecințele pe care trebuie să le suporte elevii și părinți sunt de-a dreptul dezastruase. În mai puțin de două săptămâni de la scăderea temperaturilor, zeci de copii s-au îmbolnăvit din cauza frigului, iar directorul unității școlare a fost nevoit să ia măsuri drastice. Mihai Zaharia, directorul Școlii Generale „Tudor Arghezi” a decis ca toți elevii să vină de la ora 9 la cursuri pentru ca în clase să crească temperatura măcar cu un grad sau două. „Am pus programul de la 9 ca elevii să nu mai stea în frig. Pe această perioadă atât elevii din ciclul primar, cât și din cel preșcolar vin mai târziu la școală. Ni s-a promis că săptămâna viitoare se vor termina lucrările” a declarat directorul unității.
Școala racordată la cămin pentru ca elevii să aibă căldură
După valul de îmbolnăviri și absențe ale elevilor și preșcolarilor de la Școala Tudor Arghezi, directorul a fost obligat de împrejurări să găsească o soluție pentru a încălzi sălile de curs. Norocul școlarilor a fost căminul din spatele unității școlare de care a fost racordată școala în urmă cu mai mult timp. „Avem un cămin în spate și luăm căldură de acolo. Clădirea are centrală proprie și am deschis vana dintre școală și cămin și începând de miercuri (n.r. 19 octombrie) elevii vor avea căldură” a spus directorul Mihai Zaharia.
Viceprimarul Apostoliceanu: „Birocrația e de vină”
Foarte multe persoane au fost nemulțumite de faptul că lucrările nu s-au făcut mai devreme. Pentru a afla care este motivul am discutat cu viceprimarul Sorin Apostoliceanu care a aruncat vina pe birocrație. Vicele este de părere că „lucrările au întârziat din cauza perioadei lungi de timp în care ni s-au acordat avizele. Sunt aproximativ două mii de locuitori fără căldură și încercăm să rezolvăm cât mai repede”. Birocrație sau nu, oamenii continuă să stea în frig până când muncitorii vor reuși să achiziționeze și să monteze instalația necesară.
Cornel Ionică: „Încercăm ca săptămâna viitoare să dăm drumul la căldură”
Lucrările de reabilitare nu merg atât de bine precum ar trebui. Potrivit edilului Cornel Ionică, intervenția a fost necesară din cauză că în zonă nu s-a mai intervenit de o perioadă lungă de timp, iar pierderile sunt prea mari.
„Avem și șantiere unde lucrările nu merg bine și ne dă foarte mari bătăi de cap, cum este și cazul șantierului din Prundu. Nu s-a mai intervenit pe rețele termice de 30 de ani și pierderile sunt extraordinar de mari, de peste 60%. Nu putem avea un confort fără să trecem printr-un disconfort. Va mai dura două, trei săptămâni. Știm că la Școala Nr. 7 nu este căldură unde sunt foarte mulți copii. O să încercăm să avansăm pe bucăți de rețele și să dăm drumul. Încercăm ca să fie racordată săptămâna viitoare. Sunt costuri foarte mari” a spus edilul Cornel Ionică.