2014 – anul condamnărilor pentru Nicolescu, Vlăsceanu, Voinea și Cioacă

DISTRIBUIȚI

Anul 2014 va fi decisiv pentru câțiva membri marcanți ai județul nostru. Și când spunem marcanți nu ne referim neapărat la poziția ocupată în societatea argeșeană ci la ”celebritatea”, pe care cu siguranță nu și-ar fi dorit-o și pe care au obținut-o fiind inculpați într-unele din dosarele cu greutate instrumentate în Argeș. Noul an este cel al condamnărilor definitive pentru câțiva dintre ei, în joc fiind libertatea lor. De la polițistul Cioacă, care își așteaptă verdictul final după gratii, la foștii șefi de la Permise, Vlăsceanu și Voinea și până la președintele Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, toți vor afla anul acesta dacă ajung sau nu la închisoare.
Sentința în dosarul permiselor, așteptată în februarie
Scandalul permiselor obținute fraudulos în Argeș a fost cunoscut și la nivel internațional. Fostul șef al instituției, subalternii săi, dar și alți civili au fost judecați ani la rând, procesul ajungând acum acum în faza finală. La începutul lunii februarie, inculpații din dosarul permiselor vor afla dacă sentința dictată de Curtea de Apel Târgu Mureș devine definitivă: Codruț Vlăsceanu condamnat la 14 ani de închisoare, iar foștii săi subalterni, Vasile Voinea și Daniel Zidaru, condamnați la 11 ani și opt luni de închisoare și respectiv 11 ani și patru luni de închisoare. Condamnări au primit și  Laurențiu Ionuț Bălan, inspector de poliție, care a fost condamnat la 9 ani si 6 luni, Traian Proca, agent principal șef, la 4 ani de închisoare, Aurelian Rădoi, agent de poliție, la 7 ani de închisoare, Ion Ionașcu, agent principal de poliție, la 5 ani si 6 luni de închisoare, Daniel Paul Mandu funcționar în cadrul SRCRPCIV Argeș, 4 ani de închisoare și 2 ani de interzicere a unor drepturi pentru aderare la un grup infracțional organizat, Laurențiu Georgel Neagoe, fostul șef al Poliției Băbana, la 8 ani de închisoare și 3 ani de interzicere a unor drepturi pentru aderare la un grup infracțional organizat.
Prima instanță l-a condamnat pe Cioacă la 22 de ani de închisoare
Procesul în care Cristian Cioacă este judecat că și-a omorât soția, pe avocata Elodia Ghinescu, a ajuns în cea de-a doua fază, cea a apelului, la Curtea de Apel Pitești. În acest moment s-au audiat mai mulți martori, inclusiv bona familiei. Au fost vizionate mai multe înregistrări video din noaptea dispariției Elodiei Ghinescu și magistrații Curții de Apel au dispus, la solicitarea avocatului apărării, refacerea unor expertize medico-legale din dosar. Fostul polițist a fost condamnat pe 2 iulie 2013 la 22 de ani de închisoare pentru omor calificat și profanare de morminte. Pe 30 ianuarie, Cristian Cioacă face un an de când este încarcerat în Penitenciarul Colibași.

Nicolescu așteaptă verdictul final în trei dosare
L-am lăsat la final pe președintele CJ Argeș, Constantin Nicolescu și asta pentru că la acest capitol avem mai mult de povestit. Liderul PSD Argeș este cercetat în trei dosare, întrunul dintre ele fiind și condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare de către magistrații Curții de Apel București. Sentința a fost dată în dosarul în care Nicolescu este acuzat că ar fi luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu, dar și 900 de mii de euro din fonduri europene pentru mai multe școli afectate de inundații inexistente. Cel de-al doilea dosar în care Nicolescu este inculpat este cel în care ar fi luat aproximativ un milion de euro, bani europeni, pentru reabilitarea podului de la Căteasca care a fost afectat de inundații. Și aici Nicolescu a fost contrazis de procurorii DNA. În fine, cel de-al treilea proces, cel între Nicolescu și Agenția Națională de Integritate, are următorul termen pe 28 ianuarie, după ce Nicolescu a solicitat amânarea pentru lipsă de apărare.În acest dosar, inspectorii ANI  îl acuză pe liderul PSD că în timp ce deținea cea mai mare funcție din Consiliul Județean, era acționar la mai multe firme și chiar încheia contract între firmele sale și CJ.În procesele lui Nicolescu sunt implicați și angajați de-ai acestuia, primari sau foști primari dar și oameni de afaceri.