ULTIMĂ
ORĂ

2025: Cum se anulează permisul auto din motive medicale și cum poți reclama un șofer periculos?

2025: Cum se anulează permisul auto din motive medicale și cum poți reclama un șofer periculos?

În 2025, șoferii care suferă de anumite afecțiuni medicale nu au dreptul să conducă un vehicul. Dacă un șofer nu ar trebui să fie la volan din cauza unor probleme de sănătate, permisul său poate fi anulat, însă acest lucru se face doar în urma unui control medical. Dar cum poți reclama un șofer care continuă să conducă, chiar dacă nu ar trebui?

Citește și: Spectaculos! Sute de angajați și utilaje pe șantierul autostrăzii! Va fi gata în curând!

Există mai multe afecțiuni care pot duce la anularea permisului auto, dar decizia se ia doar după evaluarea unui medic specialist.

Cine poate solicita anularea permisului auto pe motive medicale?

Dacă medicul de familie sau orice alt medic consideră că un pacient nu este apt să conducă, el este obligat să informeze autoritățile. Conform legii 195/2002, medicul trebuie să trimită pacientul pentru o evaluare psihologică la un specialist, dacă există simptome care pot afecta capacitatea de a conduce.

Șoferul va fi notificat și va avea trei zile pentru a se supune evaluării. Dacă se dovedește că persoana nu este aptă pentru a conduce, permisul îi va fi anulat.

Totuși, doar autoritatea emitentă a permisului (de obicei, Poliția) poate solicita anularea permisului, în urma unui verdict al unei instanțe sau a unei expertize medicale.

Cum poți reclama un șofer care nu ar trebui să conducă?

Oricine poate sesiza autoritățile dacă știe că un șofer reprezintă un pericol. De exemplu, dacă observi un șofer aflat sub influența alcoolului sau cu afecțiuni care îl fac periculos pe drumuri, poți contacta Poliția. Este important să furnizezi cât mai multe informații, cum ar fi datele vehiculului, locația și direcția de deplasare.

În cazul în care ai dovezi clare, precum acte medicale sau filmări care arată starea de sănătate a șoferului, Poliția poate deschide o anchetă și solicita o expertiză medicală.

2025: Cum se anulează permisul auto din motive medicale și cum poți reclama un șofer periculos?

Boli care duc la anularea permisului auto în 2025

Conform legislației actuale, persoanele care suferă de epilepsie, vertij, afecțiuni cardiace, diabet sau alte tulburări neuromotorii își pot pierde dreptul de a conduce.

Șoferii cu probleme de vedere trebuie să poarte ochelari sau lentile de contact, iar utilizarea acestora este obligatorie pe drumurile publice.

De asemenea, bolile cardiovasculare, bolile psihice, dependențele de droguri sau alcool și afecțiunile respiratorii pot duce la anularea permisului auto. În unele cazuri, persoanele cu afecțiuni cardiovasculare pot solicita reînnoirea permisului doar după tratament și aviz medical favorabil.

Persoanele cu diabet și alte afecțiuni specifice

În cazul persoanelor cu diabet, acestea nu pot conduce decât dacă urmează un tratament adecvat și mențin nivelurile de glicemie sub control. De asemenea, șoferii cu apnee severă trebuie să obțină un aviz medical pentru a putea păstra permisul.

Șoferii trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,5 cu ambii ochi pentru a putea conduce, iar cei care suferă de hipoacuzie profundă bilaterală nu pot conduce vehicule decât dacă acestea sunt echipate cu oglinzi mai mari.

În concluzie, anularea permisului auto din motive medicale este un proces reglementat de lege, iar orice persoană care știe că un șofer nu ar trebui să conducă din cauza unor probleme de sănătate poate sesiza autoritățile pentru a preveni posibile accidente.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm