prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

300 mii euro de la stat pentru această categorie de români! Legea intră în vigoare!

Agricultorii români pot primi până la 280.000 euro de la stat, potrivit unei legi promulgate recent de președintele Klaus Iohannis. Este vorba despre cultivatorii de tomate și usturoi, iar pentru a beneficia de această sumă trebuie să pargurgă o serie de pași.

Sprijin pentru cultivatorii de tomate și usturoi

Legea promulgată instituie o schemă de ajutor de stat menită să compenseze parțial pierderile înregistrate în cultura de tomate cultivate în spații protejate și în cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cultivatorii de tomate vor primi un sprijin suplimentar de 1.500 de euro pentru fiecare 1.000 de metri pătrați, cu respectarea plafonului maxim de 280.000 de euro per beneficiar.

CITEȘTE ȘI: „LEGEA BIG BROTHER” PENTRU ȘOFERI!  DRUMURILE DIN ROMÂNIA, ÎMPÂNZITE DE RADARE. AFLĂ UNDE!

Pentru a accesa aceste fonduri, cultivatorii de tomate trebuie să depună documentele necesare la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) până pe 2 septembrie 2024. Suma aferentă ajutorului de stat va fi plătită până la 30 septembrie 2024, cu condiția ca beneficiarii să fi obținut și valorificat minimum 3 kg de tomate pe metru pătrat de pe o suprafață de 1.000 de metri pătrați.

În cazul cultivatorilor de usturoi, ajutorul de stat va fi suplimentat cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 de euro pe hectar, respectând același plafon maxim de 280.000 de euro per beneficiar. Documentele necesare trebuie depuse la DAJ până la 2 decembrie 2024, iar plata va fi efectuată până la 20 decembrie 2024, cu condiția valorificării a cel puțin 3 kg de usturoi pe 10 metri pătrați.

Bugetul alocat pentru ajutorul de stat

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat pentru cultivatorii de tomate este de 371.189.020 de lei, echivalentul a 75.240.000 de euro, iar fondurile sunt asigurate din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru anul 2024.

Pentru cultivatorii de usturoi, schema de ajutor de stat are o valoare maximă de 86.581.160 de lei, echivalentul a 17.550.000 de euro, de asemenea finanțată din bugetul Ministerului Agriculturii pe anul 2024.

Promulgarea acestei legi reprezintă un sprijin semnificativ pentru agricultorii din România, în special pentru cei afectați de crizele recente. Prin aceste măsuri, se urmărește atât susținerea producției interne de tomate și usturoi, cât și stabilizarea veniturilor agricultorilor, contribuind astfel la dezvoltarea și reziliența sectorului agricol românesc.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs