Artiști de la Orchestra Regală din Amsterdam la Filarmonica Pitești

2

Filarmonica Piteşti deschide noua stagiune, a XII -a, joi, 13 septembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Theo Wolters, cântă, în premieră la Filarmonica Piteşti, clarinetistul Arno Piters din Olanda, care va interpreta Concertul pentru clarinet și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart. Tot din repertoriul lui Mozart va fi interpretată Uvertura la opera Cosi fan tutte.  În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 7 în La major, op. 92, Apoteoza dansului, a lui Ludwig van Beethoven.  

Dirijorul Theo Wolters este al 11-lea copil al unei familii de muzicieni din Olanda. Încă de mic a studiat trompeta, fiind membru al unei orchestre de suflători condusă de tatăl său. Studiile universitare le urmează la Conservatorul din Maastricht, unde este îndrumat de reputaţi profesori. A fost solo-trompetist la OverrijselsPhilharmonischdin Enschede (Olanda). Din 1979 devine membru al celebrei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, realizând cu aceasta numeroase înregistrări cu dirijori de renume. În paralel cu studiul instrumental şi orchestral, a studiat arta dirijoratului. A susţinut concerte, ca dirijor, cu orchestre din Olanda, Slovacia, Rusia, Coreea de Sud, Germania, România ș.a. Este dirijor invitat permanent al orchestrelor simfonice din Cluj, Sibiu şi Piteşti. În stagiunile precedente, Theo Wolters a mai condus orchestra simfonică a Filarmonicii Piteşti, făcând o deosebită impresie publicului și artiștilor instrumentiști cu care a lucrat.

Născut în 1980, Arno Piters a studiat clarinetul împreună cu Jan Cober și Willem van der Vuurst la Conservatorul din Maastricht, unde a obținut diploma de merit. Ulterior, alături de George Pieterson, la Conservatorul din Amsterdam, a continuat studiile, fiind premiat, de asemenea, cu o diplomă de merit. Clarinetistul olandez a fost membru al National Youth Orchestra din Olanda, Gustav Mahler Jungendorchester și al European Union Youth Orchestra, unde a interpretat alături de dirijori precum: Pierre Boulez, Bernard Haitink și Vladimir Ashkenazy. A avut apariții solo împreună cu Residentie Orchestra și Nuremberg Symphony Orchestra. Între 2001 și 2003 a fost membru al Orchestrei Simfonice Radio din Olanda. Este  clarinetist la Royal Concertgebouw Orchestra în Amsterdsam și profesor de clarinet la Conservatorul din Amsterdam.