prima-proinstal
Obiectiv de Argeș

Motivul pentru care Klaus Iohannis și Raed Arafat nu s-au vaccinat

În multe țări din lume, campania de vaccinare a fost începută cu cei mai importanți oameni din stat, aceștia dând propriul exemplu pentru a încuraja vaccinarea anti-Covid-19. Dacă în SUA, președintele ales, Joe Biden, a făcut din acest moment istoric un eveniment public, asemeni altor state, în România, nu a existat un asemenea exemplu pentru cetățeni. Faptul că niciun oficial nu s-a vaccinat încă a ridicat în rândul cetățenilor un mare semn de întrebare.

Un expert în sănătate face lumină în cazul campaniei de vaccinare

Dacă ne uităm la exemplul multor țări, campania de vaccinare ar fi trebuit să înceapă cu președintele țării, premierul, ministrul Sănătății, șeful DSU, dar și alte persoane cu funcții cheie în stat. Din păcate, românii nu au putut avea acest exemplu, însă au avut modelul cadrelor medicale, care nu au ezitat nicio secundă atunci când a venit vorba să transmită un imbold către populație.

Pentru a lămuri această situație, expertul în politici de sănătate publică, Ioana Stăncel, a explicat de ce în România lucrurile nu au urmat cursul firesc al vaccinării.

În primul rând, aceasta și-a exprimat părerea referitoare la stilul aparte al românilor, acela de a fi cârcotași, existând riscul să ia sub nume de rău prioritizarea persoanelor publice în detrimentul persoanelor stabilite ca fiind prioritare pentru a primi serul.

În al doilea rând, Ioana Stăncel consideră că vaccinarea acestor persoane ar avea un real beneficiu pentru gestionarea pandemiei în țara noastră.

„Dacă s-ar fi vaccinat, am fi spus că au trecut înaintea listei deja făcute și înaintea priorităților deja stabilite. Pentru că nu s-a explicat de la început că pentru acești lideri, care conduc țara, care ne asigură siguranța națională, vaccinarea este o problemă de securitate națională.

Acești lideri ar fi trebuit să facă parte din primele cohorte vaccinabile, nu numai prin puterea exemplului, ci și pentru starea dânșilor de sănătate, în așa fel încât, dacă avem o altă urgență suprapusă peste această pandemie, dânșii să poată guverna țara, să ne poată asigura traversarea unei alte crize”, a arătat Ioana Stăncel, la Digi24.

Cum ar fi privită în România vaccinarea președintelui

Ioana Stăncel a fost întrebată dacă o vaccinare a autorităților ar schimba percepția cetățenilor despre vaccin. Răspunsul afirmativ a venit fără ezitare, însă a fost nevoie de câteva mențiuni în această direcție.

Expertul în sănătate publică consideră că o campanie de vaccinare bine informată și corect transmisă ar crește gradul de credibilitate. Pentru a se întâmpla acest lucru, autoritățile au nevoie să știe că se pot baza pe încrederea oamenilor, fără a risca să dea naștere la noi controverse.

„Așa cum avem comportamentul societal, probabil că ar crește foarte mult gradul de încredere dacă am vedea liderii că se vaccinează, dacă vom vedea liderii că vor comunica felul în care se simt, dacă au sau nu simptome sau efecte secundare și de asemenea ce-i determină pe dânșii să se vaccineze.

Dar în același timp, pentru că suntem cârcotași, trebuie să aibă și dânșii încrederea că cei care suntem de bună-credință înțelegem că nu depășesc un rând, nu sfidează restul populației și că o fac tocmai pentru beneficiul societății, pentru beneficiul țării și pentru exemplul personal”, a declarat Ioana Stăncel, la Digi24.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs