Lupul este un mamifer de dimensiuni medii din familia Canidae, fiind inrudit pe departe cu vulpea si cainele, care fac parte din aceeasi familie. Este un animal omnivor, insa prefera sa se hraneasca cu prada pe care o vaneaza.
In salbaticie, lupii traiesc in haita, fiind aproape imposibil un trai solitar. Speranta de viata a unui exemplar crescut in habitatul natural este de pana la 16 ani, iar in captivitate, traieste pana la 25 de ani. Iata alte cateva lucruri interesante si poate mai putin cunoscute despre lupi:
1. Lupii sunt animale monogame
Odata ce un lup ajuns la maturitate isi gaseste perechea in cadrul haitei, acestia formeaza impreuna o legatura foarte puternica, legatura care dureaza pe viata.
Cei doi vor fi mereu impreuna, oricare ar fi circumstantele, pana cand moartea ii va desparti, iar dupa aceea, este foarte putin probabil ca supravietuitorul sa mai formeze o alta legatura cu un alt membru al haitei.
Cu toate acestea, in mod obisnuit, doar masculul alfa si femela alfa din haita au dreptul de a se imperechea si de a se reproduce, iar ceilalti membri ai haitei sunt insarcinati cu ajutorul pentru cresterea puilor cuplului alfa, avand rolul de a-i proteja pe pui de pericole si sa le asigure supravietuirea.
Aceasta caracteristica a fost portretizata in mai multe domenii, tematica lupului singuratic fiind recurenta in diverse opere literare sau cinematografice. Povestea lupului singuratic este redata fidel si la jocuri video (Wolf Simulator) sau chiar la sloturi, un exemplu fiind Wolf Gold, pe care il poti accesa pe site-ul 888Casino.
2. Lupii au o capacitate extraordinara de sacrificiu
In afara de cele mentionate anterior, lupii tind sa dezvolte comportamental legaturi foarte puternice cu membrii haitei, iar in multe situatii se sacrifica si isi pun in primejdie propria viata pentru supravietuirea haitei.
Aceasta capacitate este rar intalnita in familia Canidae, fiind o caracteristica remarcabila a lupilor.
3. Urletul lupilor ascunde multe secrete
Se spune ca lupii pot auzi urletele altor specimene din haite rivale de la peste 10 kilometri distanta.
Una dintre caracteristicile remarcabile ale acestei specii este acel urlet profund, puternic si rasunator. Este modalitatea primordiala de comunicare atat intre membrii unei haite cat si intre haitele rivale.
Cand vine vorba despre dispute teritoriale, urletele lupilor din aceeasi haita ii ajuta sa-si identifice unul altuia pozitia exacta in teren.
Lupii isi analizeaza semnalele acustice foarte bine. Spre exemplu, inainte de un conflict pentru revendicarea unui teritoriu, lupii dintr-o haita pot identifica usor daca haita adversa are mai multi indivizi, daca lupii inamici sunt mai puternici, mai tineri, putand alege astfel cand sa initieze o lupta pentru dominare si cand sa bata in retragere.
4. Lupii au o activitate diurna
Preponderent, lupii sunt animale diurne. Ei pot sa calatoreasca pe distante foarte mari – au fost raportate cazuri in care unele exemplare din haita au parcurs peste 200 km pe zi.
In medie, viteza de deplasare este de 8 km/h. Cu toate acestea, lupii pot atinge viteze de pana la 70 km/h, mai ales cand vaneaza, insa aceasta valoare a vitezei reprezinta sprintul pentru a prinde vanatul.
Cel mai adesea, lupii vaneaza in haite si isi pot urmari prada pana la 20 de minute. Cu toate acestea, putine exemplare sunt atat de insistente. De obicei, daca in primele 10 minute n-au reusit sa ucida prada, acestia renunta si se orienteaza spre alte surse de hrana.
5. Lupii au o eficienta scazuta la vanatoare
Putini stiu ca lupii nu sunt niste pradatori foarte eficienti. Acestia vaneaza mereu in grupuri, isi urmaresc prada minute in sir, o incercuiesc, iar apoi o ataca pe flancuri, napustindu-se asupra ei.
Cu toate acestea, majoritatea tentativelor de vanatoare esueaza. Astfel, daca exista 6-7 incercari esuate si apoi reusesc sa doboare un animal mare, este suficient pentru a le asigura portii consistente de hrana.
Masculul alfa este de regula cel care initiaza atacul, insa coordonarea cu restul haitei este una destul de deficitara, astfel ca rata de eficienta la vanatoare este scazuta.
6. Lupii nu sunt chiar atat de periculosi pentru oameni
Majoritatea dintre noi stim ca lupii sunt o amenintare si ca nu este bine sa ne apropiem foarte mult de zonele in care sunt raportate populatii de lupi.
Cu toate acestea, statisticile tind sa ne contrazica putin, deoarece in Romania cel putin, dar si la nivel de continent european, au fost raportate extrem de putine atacuri ale lupilor asupra oamenilor.
Este adevarat ca nu e bine sa te apropii de habitatul natural al lupilor, insa acestuia locuiesc adanc in paduri si nu se apropie de zonele populate de oameni, spre deosebire de ursii bruni care sunt mult mai curiosi din fire.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp