prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

A început Postul Crăciunului! Când sunt zilele cu dezlegare la pește?

Postul Crăciunului, care simbolizează cele 40 de zile de post ținute de Moise pe muntele Sinai pentru a primi Tablele Legii, a început vineri și durează șase săptămâni, până în seara de 24 decembrie inclusiv, conform surselor Agerpres și CrestinOrtodox.ro.

CITEȘTE ȘI: Registrul Auto Român-avertisment dur pentru șoferi! Amenzile sunt uriașe!

Acest post, de asprime medie, similar celui al Sfinților Apostoli, presupune abținerea de la carne, ouă, lapte, brânză și produsele lor, cu excepția zilelor cu dezlegare la pește.

Rânduieli în timpul postului:

  • Luni, miercuri și vineri: ajunare până la Ceasul al IX-lea (15:00-16:00), urmată de consumul de hrană uscată sau legume fierte fără ulei.
  • Marți și joi: legume fierte cu ulei și vin.
  • Sâmbătă și duminică: se permite consumul de pește, cu excepția perioadei 20-25 decembrie, când postul devine mai strict.

Dezlegarea la pește este permisă în anumite zile de sărbătoare, precum praznice mari sau hramuri bisericești, conform rânduielii bisericești.

Zile cu dezlegare la pește în 2024:

  • Joi, 21 noiembrie (Intrarea Maicii Domnului în Biserică)
  • Sâmbătă, 23 noiembrie; Duminică, 24 noiembrie; Luni, 25 noiembrie (Sf. Grigorie Decapolitul)
  • Sâmbătă, 30 noiembrie (Sf. Andrei); Duminică, 1 decembrie
  • Marți, 3 decembrie (Sf. Gheorghe); Joi, 5 decembrie (Sf. Sava)
  • Vineri, 6 decembrie (Sf. Nicolae); Sâmbătă, 7 decembrie; Duminică, 8 decembrie
  • Joi, 12 decembrie; Sâmbătă, 14 decembrie; Duminică, 15 decembrie

Semnificația Postului Crăciunului
Acest post a fost instituit de Biserică pentru pregătirea spirituală a credincioșilor, rememorând drepții și patriarhii din Vechiul Testament care au postit și s-au rugat în așteptarea venirii lui Mesia. Este un timp al pocăinței, milosteniei și faptelor bune, îndemnând la curățire sufletească pentru a primi în inimă pe Mântuitorul Hristos.

Patriarhul Daniel subliniază că acest post combină pocăința cu milostenia, fiind mai blând decât Postul Paștelui, dar cu aceeași chemare la pregătire duhovnicească: „Hristos Se naște, slăviți-L! Hristos din Ceruri, întâmpinați-L!”

Istoric
Postul Crăciunului este atestat din secolele IV-V, fiind menționat de Fericitul Augustin și episcopul Leon cel Mare al Romei. Inițial, durata și modul postirii variam între comunități. Uniformizarea sa la 40 de zile a fost stabilită în 1166, la Sinodul Local din Constantinopol, sub patriarhul Luca Chrysoverghi.

Astfel, credincioșii ortodocși intră în această perioadă de pregătire spirituală, reamintindu-și semnificația Nașterii Domnului și chemarea la o viață duhovnicească autentică.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs