prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Acțiuni de control la toate firmele cu peste 10 angajați! ITM anunță!

În contextul obiectivelor celor două Campanii Naționale aflate în derulare, respectiv de informare și conștientizare a prevederilor Legii nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare cât și de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș vine în sprijinul atât al angajatorilor, cât și al salariaților și le stă la dispoziție în vederea furnizării tuturor informațiilor necesare respectării dispozițiilor legale prevăzute de Legea privind dialogul social  și Codul Muncii.

CITEȘTE ȘI: UMBRĂRESCU – MOBILIZARE DE FORȚE PE ȘANTIERUL AUTOSTRĂZII! E APROAPE GATA!

Astfel, în conformitate cu dispozițiile art.107 alin.1 din Legea nr.367/2022 privind dialogul social, cu modificările și completările ulterioare, în scopul asigurării participării la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de unitate, la nivel de grup de unităţi, după caz, partea reprezentând angajatorul conform art.102 alin.(1) lit.a, transmite în scris tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă anunţul/invitaţia privind intenţia de începere a negocierilor colective, cu cel puţin 15 zile înainte de începerea acestora.”

  • Incheierea contractelor colective de muncă.

Anunţul/invitația trebuie să cuprindă data, ora şi locul stabilite pentru începerea negocierilor. Părţile îndreptăţite să participe la negociere vor confirma în scris primirea invitaţiei, precum şi acceptarea sau refuzul participării la negociere, indiferent de partea care a iniţiat negocierea. Lipsa unui răspuns scris, coroborată cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretată ca refuz de participare la negocieri. Neinvitarea la negocieri a tuturor părţilor îndreptăţite să negocieze contractul colectiv de muncă constituie motiv de neînregistrare a contractului colectiv de muncă negociat.

Contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 de luni, cu excepţia situaţiei în care contractul colectiv de muncă se încheie pe durata realizării unei lucrări determinate.

Părţile pot hotărî prelungirea aplicării contractului colectiv de muncă, în condiţiile stabilite de prezenta lege, o singură dată, cu cel mult 12 luni.

În cazul în care într-o unitate nu există un contract colectiv de muncă, angajatorul sau orice altă parte îndreptăţită să participe la negocierea colectivă, conform prezentei legi, poate iniţia negocierea contractului colectiv de muncă în orice moment.

Prin intermediul contractului colectiv de muncă se realizează nu numai reglementarea drepturilor și obligațiilor părților, ci și armonizarea unor interese ale salariaților și ale angajatorilor, promovarea unor relații de muncă echitabile de natură să asigure protecția socială a salariaților, prevenirea sau eliminarea conflictelor de muncă.

În prezent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș, în afară de publicațiile în mass-media și rețelele de socializare, diseminează materiale informative în timpul acțiunilor de control pe care le efectuează la angajatorii care au cel puțin 10 salariați.

Pentru informații suplimentare, vă stăm la dispoziție, la numărul de telefon 0248/223408, la adresa de e-mail [email protected] sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs