Acţiunile lui Văsîi au fost răscumpărate! Aleşii locali 100% acţionari la Edilul. Angajaţii se revoltă şi ameninţă cu judecata!

DISTRIBUIȚI
gheorghe vasai, astra sa, autogara, tribunalul arges

Omul de afaceri Gheorghe Văsîi a acceptat afacerea cu aleşii locali ai Câmpulungului. Primăria i-a umflat conturile piteşteanului cu aproximativ 700.000 euro, după ce Vâsîi a renunţat la acţiunile pe care le deţinea prin firma Financiar Urban la societatea Edilul C.G.A S.A.

Primăria i-a umflat conturile cu aproximativ 700.000 euro

Pentru că Edilul nu poate accesa fonduri europene şi dezvolta reţeaua de apă potabilă a oraşului, aceasta fiind din anii 1900 nereabilitată, aleşii locali au decis să adere la începutul anului la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Apă – Canal” Constanţa, care a delegat serviciile amintite – servicii care, la Câmpulung, sunt prestate de Edilul CGA S.A – unui operator înfiinţat de membrii asociaţiei, Raja Constanţa. Mai pe înţeles, Raja, o societate cu capitalul integral de stat, este operatorul asociaţiei la care a aderat şi municipalitatea câmpulungeană. Ca să fie acceptat ca membru al A.D.I.-ului constănţean, Câmpulungului i s-a pus condiţia unui furnizor de utilităţi 100% de stat. Cu mare greutate, Consiliul Local s-a hotărât să răscumpere pachetul de 31% deţinut de Văsîi.

În urma negocierii aleşilor locali cu asociaţii de la Financiar Urban s-a ajuns ca preţul unei acţiuni răscumpărate să aibă valoarea 1,18635 lei, iar în total cele 2.830.068 de acţiuni valorează 3.307.000 lei adică vreo 700.000 euro. „Compania deţine capital de stat în totalitate, acţionariatul fiind format din 34 de consilii locale şi judeţene; este cel mai mare operator regional din România în domeniul alimentării populaţiei cu apă potabilă şi al epurării apelor uzate; este membru cu drepturi depline în Asociaţia Internaţională a Apei; deţine licenţe şi acreditări; deserveşte peste 3 milioane de locuitori din judeţele Constanţa, Ialomiţa, Ilfov, Călăraşi, Dâmboviţa, Braşov şi Prahova; în timpul sezonului estival, deserveşte peste 4 milioane de locuitori; alimentează cu apă 152 de localităţi; deţine 73 de staţii de pompare şi 127 de staţii de epurare a apelor uzate, realizate cu bani europeni; derulează proiecte multiple cu fonduri europene, etc”, spun reprezentanţii Raja Constanţa.

Preţul apei potabile se va majora doar dacă…

În ceea ce priveşte preţul apei, aspectul care interesează cel mai mult populaţia, „reprezentanţii Raja Constanţa au arătat că el nu va creşte, dar, după finalizarea investiţiilor, acesta va creşte în funcţie de strategia tarifară aprobată de autorităţile competente în domeniu.

Angajaţii ameninţă cu procese prin instanţe

Este mare forfotă printre angajaţii de la societatea Edilul după ce municipalitatea a preluat toate acţiunile şi s-a asociat cu Raja Constanţa. Acestora le este frică că vor fi daţi afară. Reprezentanţii constănţeni au precizat că întreg personalul care prestează în prezent activitatea va fi menţinut, însă va trebui să îndeplinească criteriile de performanţă stabilite.

Membrii de sindicat din cadrul S.C. EDILUL C.G.A S.A întruniţi în şedinţa din data de 26.09.2017 au stabilit următoarele:  ,,În Contractul Colectiv de Muncă al S.C. EDILUL CGA S.A., înregistrat la ITM Argeş cu nr.127/23.12.2016, sunt prevăzute drepturi şi obligaţii la un nivel superior faţă de drepturile şi obligaţiile prevăzute în C.C.M. al RAJA S.A., iar salariaţii S.C. EDILUL CGA S.A. vor fi afectaţi în mod direct prin pierderea unor drepturi salariale, şi aşa destul de modeste. În acest moment peste 60% din personalul S.C. EDILUL CGA S.A. are salariul minim, deşi este personal calificat cu experienţă mare în domeniul alimentării cu apă şi canalizării, iar numărul de personal este în continuă scădere, prin pensionarea celor care întrunesc condiţiile legale.

Grav este faptul că nu am fost nici măcar consultaţi, nicidecum demersurile pentru fuzionarea prin absorbţie să se facă numai cu acordul sindicatelor!!! Dacă nu se va respecta această prevedere în cazul concesiunii, ne vom adresa instanţelor de judecată pentru soluţionarea cauzei”.

Daniela Blum