prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Acum! Peste 400 femei liberale la dezbaterea “Provocările tinerei generații”

Peste 400 de femei liberale din Regiunea Sud participă în aceste momente la dezbaterea “Provocările tinerei generații: dependența de ecrane și consumul de droguri” organizată la Hotel Ramada din Pitești. Într-o lume în care accesul la orice fel de conținut este acum la un click distanță, protecția minorilor în mediul online este mai importantă ca oricând. Foarte mulţi părinţi cer un act normativ care să reglementeze ceea ce pot face copiii pe internet. Mai ales că există un sentiment de haos şi că lucrurile sunt scăpate de sub control. Acest proiect legislativ – care se află încă în faza incipientă a unei dezbateri publice – este cerut de societate.

PNL propune un proiect de lege care instituie măsuri eficiente și adaptate noilor realități, pentru a crea un mediu online mai sigur pentru minori, cu prevederi clare pentru copii, părinți și furnizori de servicii online.

Obiectivul principal al iniţiativei legislative este de a oferi mai multă putere părinţilor pentru a controla ceea ce fac copiii lor în mediile digitale. Este vorba de un control parental real care nu poate fi exercitat în lipsa unor reglementări explicite.

Legea PNL propune o abordare triplă: implicarea părinților prin acord parental explicit, responsabilizarea furnizorilor de servicii online și supravegherea de către autoritățile statului:

  • Până la vârsta de 16 ani, minorii pot crea și utiliza conturi online doar cu acordul parental.
  • Se va institui un set de obligații pentru furnizorii de servicii online: filtre automate privind materialele care pot avea un conținut dăunător pentru dezvoltarea sănătoasă a minorului, adecvarea conținutului pentru siguranța minorului și eliminarea oricărui conținut cu caracter publicitar destinat copiilor.
  • Autoritatea Națională pentru pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) va verifica respectarea obligațiilor instituite.

Ne dorim un amplu proces de consultare şi dezbatere cu societatea în care să fie implicaţi toţi cei interesaţi de rezolvarea acestei probleme acute pentru viitoarele generaţii: în primul rând copiii trebuie să-şi spună punctul de vedere, părinţii, profesorii, psihologii şi psihiatrii, să ne spună cei din big tech ce se poate face, dar şi instituţiile statului care controlează mediul online, dar şi cele care luptă împotriva fenomenului infracţional (poliţie, parchet).

O asemenea lege este menită să rezolve trei probleme uriaşe cu care ne confruntăm în societatea modernă:

Efectele psihologice şi neurologice nocive pe care supraexpunerea la ecrane şi dependenţa de online le generează în rândurile copiilor, mai ales a celor de vârste fragede. Nu numai în România, ci peste tot în lumea dezvoltată, avem o pandemie de tulburări psihologice (bine documentată de multiple studii realizate de psihologi de renume la nivel mondial): anxietate, depresie, tendinţe de izolare socială, confuzie privind distincţia din lumea reală şi cea online. Din multe puncte de vedere, acest tip de adicţia reprezintă boala noului secol.

Unele platforme sociale s-au transformat în locuri pline de activităţi infracţionale grave cărora copiii le cad pradă. Sunt foarte mulţi care îşi procură drogurile prin intermediul unor tipuri de social media, la fel cum acolo se întâmplă adesea să acţioneze grupuri de trafic de carne vie. La fel cum cea mai mare parte a bullying-ului se desfăşoară online. Avem cazuri de şantaj şi de pedofilie sau pornografie infantilă.

Mediul online a devenit un catalizator al comportamentului teribilist. Din dorinţa de validare socială, mulţi oameni (printre ei şi copii) fac lucruri periculoase sau ilegale pentru a fi apreciaţi de aşa-zişii prieteni. Câteva exemple:

  • Criminalul de la 2 Mai se lăuda în online cu drogurile pe care le consuma.
  • Sunt şoferi care se filmează gonind prin oraş cu bolizi cu sute de kilometri la oră.
  • Sunt acte de violenţă explicită sau de infracţiuni cu tentă sexuală. Sunt interlopi care se laudă cu deţinerea de arme şi se ameninţă reciproc cu reglări de conturi.

La eveniment participă Alina Gorghiu, președinte PNL Argeș, Mihai Coteț, președinte PNL Pitești, europarlamentarul Rareș Bogdan.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs