Acuzații grave la adresa USR! „Au semnat morții, similar dosarului Dragnea”

10
Gheorghe Falcă, a declarat, pentru MEDIAFAX, că USR nu a venit să ridice, vineri, listele de la Primăria Arad, fiind semnături false de la “oameni care nu mai trăiesc” pentru inițiativa “Fără penali”. În schimb, Liderul USR, Dan Barna a spus că edilul a avut o atitudine ciudată și surprinzătoare.

“Au spus că nu mai vin pentru că nu mai este nevoie să vină deoarece nu este ultima zi vineri, ci luni, confirmând că vineri dimineață au mințit populația spunând că primarul Falcă prin faptul că a sechestrat acele 21.000 de semnături compromite toată campania la nivel național. Și acum de ce totuși nu au venit? Nu au venit pentru că ei deja știau de joi că au un număr foarte mare de semnături nevalide. În Arad sunt peste 6.000 de semnături nevalide, iar unii dintre cei care au semnat nu mai sunt astăzi printre noi, sunt străzi fictive, numere fictive, oameni fictive. În momentul când trebuie să semnezi documentele de primire, semnezi și existența a peste 6.000 de semnături nevalide. O parte dintre aceste semnături vor merge la instituțiile statului. De aceea îi așteptăm să vină luni”, a explicat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, duminică pentru MEDIAFAX.

Acesta a adăugat că există o ceartă în interiorul USR pentru că atunci când vor veni să ridice listele cu semnături va ieși la iveală faptul că au mințit și din totalul de 21.000 de semnături strânse se va dovedi că 6.000 sunt nevalide.

“Vă pot spune că a fost o ceartă în interiorul USR și vineri și sâmbătă, se acuză unii pe alții pentru că totuși modul în care au lucrat compromite această acțiune frumoasă de strângere de semnături care este de fapt o acțiune civică. Cearta între ei acum este că cineva o să trebuiască să semneze, să le primească și lucrul acest confirmă ceea ce am spus noi, că sunt peste 6.000 de semnături nevalide și mai mult de atât o să confirme și că au fost oameni care nu mai trăiesc și au semnat totuși. Este o asemănare cu dosarul Dragnea, ceea ce au făcut cei de la USR. Aici e cu semnătura, dincolo a fost cu votul”, a completat Falcă.

Liberalul, care se numără și el printre semnatarii inițiativei USR, a mai precizat că partidul condus de Dan Barna a încercat să folosească politic campania strângerii de semnături pentru inițiativa civică “Fără penali în funcții publice”.

“În loc să se gândească la importanța acestei campanii s-au ocupat de fenomenul politic. Eu cred că nu trebuia să fie o campanie politică, trebuia să fie una civică și ei au vrut să o folosească politic, dar s-a întors împotriva lor din cauza faptului că nu au fost cinstiți în momentul în care au colectat acel număr de peste 6.000 de semnături. Luni la ora 9.00, între 9.00 și 10.00 trebuie să vină să ridice semnăturile”, a conchis edilul Aradului.

De cealaltă parte, președintele USR, Dan Barna, oferă alte cifre ale semnăturilor strânse în orașul Arad și susține că primăria în loc să valideze măcar acele 15.500 de semnături care erau conforme, a reținut toate semnăturile.

“Primăria și-a depășit termenul. Au fost depuse două rânduri de liste. Au fost depuse 15.500, care aveau termen cu cinci zile în urmă față de vineri, și au mai fost depuse 5.000 care aveau, într-adevăr, termen vineri. Și în loc ca primăria să le valideze pe alea 15.500, pentru ca erau în regulă, nu era o problemă și să ni le dea și pe alea 5.000 după aceea, le-a ținut pe toate. Pentru noi era important să depunem toate listele. Probabil vor fi eliberate luni, le vom lua de la primărie luni și vor fi depuse în completare. Pentru că primăria a depășit termenul, legea acordă un termen suplimentar de șapte zile”. a declarat liderul USR, Dan Barna, duminică pentru MEDIAFAX.

Întrebat de MEDIAFAX, dacă PNL a încercat să blocheze cu intenție demersul lor, Dan Barna a replicat: “Să va spună dumnealui. A fost surprinzător. Din păcate, singurul primar din țară care nu a respectat termenul a fost domnul Falcă. Toate celelalte primării din țară au respectat termenele. Și cele ale PSD-ului. Nu am ce să îi reproșez PNL-ului, dar domnul Falcă în mod particular a avut o atitudine cel puțin ciudată”.

Discuții pe grupurile interne ale PNL despre strategia față de USR. Orban le-a dat interdicție liberalilor să atace USR – surse

Acuzațiile publice ale USR față de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, precum și cererea demisiei acestuia din funcție i-au nemulțumit profund pe liberali. Pe grupurile interne de whatsapp ale PNL au existat discuții care îndemnau la “scoaterea săbiilor din teacă” față de minciunile lansate de USR, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

“Dragilor trebuie să scoatem săbiile din teacă. Ne toacă peste tot continuu. Mint sau exagerează, dezgroapă morții, fac orice ca să ne lovească. Eu vă spun că nu mai sunt de acord cu poziția pe care am avut-o până acum față de USR, să nu reacționăm. Inclusiv președintele m-a rugat să nu reacționez, spunându-mi că de fapt îi ajutăm pentru că le facem vizibilitate. Vă spun că nu mai cred așa ceva. Dacă nu reacționăm este ca și cum validăm tacit porcăriile și minciunile lor. Deci, scoatem săbiile din teacă. Vreau să combatem toată propaganda anti-PNL și, mai mult, să arătăm cât de lipsiți de substanță și eficiență sunt ei în realitate”, se arată într-un mesaj postat pe un grup de comunicare internă al PNL, de către coordonatorul PNL on-line, Alex Kocsis, și obținut de MEDIAFAX.

Acesta le povește colegilor despre situația din Arad legată de semnăturile USR pentru inițiativa “Fără penali”, spunându-le că USR a aplicat cu succes “tehnica Dragnea”.

“La Arad au fost validate doar 14.600 de semnături. Restul fiind respinse ca neconforme, multe dintre ele încadrându-se la fals în înscrisuri. Cei de la USR știau de ieri de situație, probabil și cum au obținut acele semnături și astăzi au decis să iasă la atac. Ce pot să vă spun este că tehnica Dragnea a fost aplicată cu succes și la USR. Au fost chiar și decedați care au semnat tabelele. Semnăturile respinse, nu au fost doar respinse, ci transmise instituțiilor abilitate pentru a stabilit cine a comis fals în înscrisuri”, le-a transmis Kocsis liberalilor.

Răspunsul unui alt liberal la relatările lui Alexandru Kocsis a fost: “USR-PSD, aceeași mizerie, spune râzând. Trebuie să lovim fix cu ce lovesc ei celelalte partide”.

Coordonatorul PNL on-line l-a contrazis pe colegul său, spunându-i că trebuie să reacționeze toți cei din PNL.

“Nu omule, nu sunt de acord. Reacționăm toți. Care e problema că reacționez ca membru PNL atât timp cât am argumente care stau în picioare. Dincontră, oamenii văd că sunt niște mincinoși și nu sunt în stare să își susțină acuzațiile prin argumente”, i-a replicat Kocsis.

Un alt liberal a transmis grupului că: “Tot timpul când unul mare dă în unul mic cel mic crește. De-aia ne și provoacă non-stop. E bună strategia lor. Noi trebuie să avem alta. Îi lovim cu manta, nu direct”.

USR a depus, vineri, la Parlament a doua tranșă de semnături pentru inițiativa Fără penali în funcții publice, peste 780.000, îndeplinind astfel condițiile impuse de lege pentru declanșarea referendumului, respectiv 500.000 de semnături din 21 de județe.

Inițiativa “Fără Penali în funcții publice” propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: “Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.”