Adevărul despre cazul bebelușilor infectați. Toate indiciile conduc către……

DISTRIBUIȚI
bebelusi_ifectati, pediatrie, pitesti, ecoli, marie_curie

Familiile celor 12 bebeluși infectați cu bacteria ucigașă lasă să se înțeleagă că de vină pentru apariția E.coli – care a dus la trei decese – ar putea fi condițiile improprii din Spitalul de Pediatrie din Piteşti. Într-un caz, un prunc de șapte luni a venit cu o simplă răceală și s-a ales cu E.coli. Medicii susțin că au făcut tot ce e omenește posibil, ba chiar îi acuză pe părinți că nu au vrut șă-și interneze odraslele, ci doar veneau cu ei la Urgențe și apoi îi luau acasă.

Secția de Primiri Urgențe a Spitalului de Pediatrie din Pitești este singurul punct comun al cele 12 cazuri de bebeluși infectați cu E.coli, dintre care trei au decedat, iar şapte de află în stare gravă . Nici sursa apei potabile, nici furnizorii de alimente nu sunt identici în localitățile care au raportat astfel de îmbolnăviri: este vorba de orașele Pitești, Topoloveni, Ștefănești și Câmpulung, la care se adaugă comunele Poiana Lacului, Țițești, Mărăcineni și Negrești. Toate sunt așezări din județul Argeș.

Doar o întamplare

Medicii și cadrele medicale de la Spitalul de Pediatrie din Pitești se plâng de aceste insinuări, de desele controale din ultima săptămână și de acuzațiile venite din parte familiilor. Lasă impresia că lor li se face o nedreptate. Reprezentanții spitalului au două explicații pentru numărul mare de cazuri de E.coli.

Directorul unității, Vasile Stan, susține ca totul este o întâmplare. “S-a întâmplat și în Germania să fie astfel de cazuri intr-un areal restrâns. Am un spital curat, cel mai curat!”, sustine acesta. Anul trecut, copiii din spital au primit ceai toxic, norocul a prevenit o tragedie. Un doctor a băut ceaiul și l-a vomitat instant, constatând ca este “otravit” și a oprit copiii să-l bea. Tot o întâmplare și atunci!

Doar patru bebeluși internați

Doctorul Dana Toader, directorul medical al Spitalului de Pediatrie din Pitești, oferă a doua explicație pentru faptul că unitatea sa nu este cauza infecțiilor. “Nu toate cele 12 cazuri au fost internate în spitalul nostru. Rețineți, doar patru au fost internate la noi! Atât!”, încearcă sa ne convingă medicul cu un argument credibil. “Prin urmare doar patru cazuri puteau lua infecția de aici, nu 12; asta dacă ar fi să luăm logica aceasta a acuzațiilor!”, întărește un alt cadru medical.

 

De la Direcția de Sănătate Publică ni se transmite că toate cazurile de copii sub doi ani infectați au trecut prin Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului. Mai mult, membrii familiilor cu bebeluși suspecți de E.coli cu care am vorbit au recunoscut că au fost la Urgențe la Spitalul de Pediatrie din municipiul Pitesti. Toți au dat detalii despre mizeria din spital. Un bunic a ținut s-o laude pe medicul Dana Toader, dar nu a putut să evite subiectul condițiilor improprii. “Nepotul meu s-a dus cu o simplă răceală. A fost internat în spital și acolo s-a ales cu E.coli. Nu este normal!”, încearcă să fie împăciuitor Băluța Pandrea din Țițești.

 

În ciuda a trei decese, dintre care unul a fost chiat internat în unitatea sa, medicului Dana Toader i se pare nedrept să i se ceară lămuriri despre aceste tragedii. De câteva zile este ținută în comisii și este nervoasă. Vede totul ca o nedreptate adusă ei. La fel cred și ceilalți medici pediatri.

 

Adevărată nedreptate

 

La 20 de kilometri de spital, în același moment când doctorii se plâng de controale, familia Șerban din comuna Poiana Lacului ține priveghiul bebelușului de un an. Și lor li se pare nedreaptă situația, doar ca ei trăiesc tragedia. Sunt așa de supărați încât cheamă Politia dacă vad străini în fața casei. “Minunea” familiei a dispărut, împlinise un an pe 29 ianuarie. “Durerea este insuportabilă și ne înnebunește, pentru ca cei de la minister se ascund. Nu găsesc un vinovat. Copilul nostru a murit degeaba!”, spune una dintre rude.

 

Ipoteza mâinilor murdare

 

Familia Șerban este una dintre cele mai înstărite din Poiana Lacului, “nici nu se pune problema să fie vorba de lipsă de igienă ca și cauza a infecțiilor”, spune și primarul din comună, Ion Dumitrache. Tot medicul Dana Toader lansase, la sfârșitul săptămânii trecute, ca posibilă sursă a infecțiilor: “boala” mâinilor murdare. Altfel spus lipsa de igienă din familiile cu bebeluși bolnavi.

În comuna Mărăcineni, familia Iremia a avut și ea bebelușul infectat cu E.coli. Bunicul, Gheorghe Iremia, este fericit că micuța va fi externată săptămâna aceasta. Părinții pruncului locuiesc la o vilă încăpătoare, mașini bune în curte, deci nicio urmă de mizeria presupusă de medicii piteșteni.

Alte ipoteze pentru originea infecțiilor au mai fost apă și produsele alimentare – printre care portocalele – și nu numai. Adevărul este că sursa de apa este alta pentru localitățile cu cazuri de E.coli. Dacă în Pitești, Poiana Lacului și Mărăcineni apa vine de la regia Apă Canal 2000 a municipiului reședință de județ, în Țițești – este un bazin propriu care deservește și Mioveniul.

Toate drumurile duc la …

Cu toate acestea, toți bebelușii au trecut pe la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului, atât cei patru internați, cât și restul. “Copiii au fost cu bebelușul în două seri la spital, la Urgențe! Avea stări de vomă și diaree. Nu au vrut să interneze bebelușul, au spus că nu este nevoie! În cele din urmă, au fost cu ea la Bucuresti!”, spune Gheorghe Iremia, bunicul unui bebeluș infectat. Ieri, reprezentanți ai Corpului de Control al Ministerului Sănătății încă strângeau date și informații pentru a descoperi într-un final cauza care a dus la infecția ucigașă care din pricină căreia au murit trei bebeluși, iar alți nouă au avut nevoie de îngrijiri medicale la limită. Conducerea spitalului spune că s-au luat probe din unitate și toate au ieșit în ordine. “Spitalul nostru este unul dintre cele mai curate din țară”, mai adaugă directorul Vasile Stan.