Ziua de 9 mai are o semnificație triplă pentru poporul nostru. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, românii sărbătoresc Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945, dar şi Ziua Europei.
În evoluţia istorică a poporului român, evenimentele de la 9 mai 1877 şi 9 mai 1945, precum şi Ziua Europei sunt momente glorioase ale luptei românilor pentru libertate, unitate şi independenţă. Nu putem ignora faptul că sărbătorirea zilei de 9 Mai este pentru poporul nostru un prilej de îndreptare a gândurilor pline de recunoştinţă către generaţiile de luptători şi eroi pentru dreptate socială, libertate, unitate şi independenţă.
Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu această ocazie, la nivel național, se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene, acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuând pe tot parcursul lunii mai.
Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei ‘Europe Unite’, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate in diversitate.
Indiferent de evenimentele neplăcute și care, din păcate ne dezbină, avem obligația morală de a cinsti cum se cuvine faptele înaintașilor noștri, de a ne face cunoscută istoria, dar și sacrificiile de care ei au fost capabili.
În acest context, Ziua de 9 Mai este una din zilele în care trebuie să ne aplecăm cu respect în fața istoriei noastre.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp