Află cum faci diferența între coronavirus, gripă, viroză sau alergie!

0

Sezonul de răceală și gripă se apropie, iar noul coronavirus se răspândește în continuare cu repeziciune în toate ţara. De fiecare dată când te doare în gât, îţi curge nasul sau ai febră, începi să te întrebi dacă este vorba de gripă, viroză, alergii sau chiar COVID-19. Asta pentru că acestea au multe simptome în comun și este tot  mai geru să faci diferența între ele.

Adrian Marinescu, medic primar la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a explicat pentru FANATIK ce trebuie să faci când apar primele simptome şi cum poţi face diferenţa între viroză, gripă, alergie şi covid.

“De o simptomalogie care seamănă cu gripa nu vorbim momentan că încă nu a început sezonul de gripă. Diferenţa între o viroză şi infecţia cu SARS-COV-2 este starea generală clar mai proastă în caz de COVID. Cei care ajung să facă ulterior complicaţii sunt în general cei care au ceva probleme de sănătate. Este adevărat că sunt şi excepţii“.

Primul lucru pe care îl facem este să ne izolăm indiferent despre ce virus vorbim pentru că există risc de transmitere. Apoi dacă simptomalogia persistă luăm legătura cu medicul de familie şi medicul de familie ne va orienta. Medicul de familie în primul rând mă cunoaşte, ştie ce patologie asociată am, poate să stabilească dacă am factori de risc, poate să stabilească din discuţia cu mine dacă am avut persoane de contact cu covid, poate să mă monitorizeze. Lucrurile nu se întâmplă de la o zi la alta. În această monitorizare ne putem da seama cum evoluează starea noastră şi medicul de familie poate să intervină”, a explicat medicul.

Distribuie prietenilor

În majoritatea cazurilor, COVID-19 cauzează simptome uşoare, cum ar fi: durere în gât, oboseală, dureri musculare, febră moderată, durere de cap, tuse, diaree, pierdere gust/miros sau congestie conjunctivală. În cazurile mai grave, apare si dispneea sau scurtarea respiraţiei.

Simptome gripa– Simptomele pot începe brusc și pot provoca boli ușoare până la severe. De asemenea, poate provoca moartea în cazuri severe. Principalele simptome sunt: Tuse uscată, Febra (adesea foarte mare), Durere de cap, Oboseală extremă, Frisoane, Durere de gât, Secreţii nazale, Dureri ale corpului la nivelul oaselor și / sau mușchilor, Diaree și vărsături (mai frecvente la copii).

Simptome de viroză– Răceala obișnuită este de obicei ușoară în comparație cu gripa și COVID-19. Dar chiar și o răceală ușoară poate declanșa simptome de astm bronșic, așa că, dacă răciți, trataţi cu seriozitate. Simptomele frecvente ale răcelii includ:Tuse ușoară, O febră scurtă, Durere de cap, Oboseală, Strănut, Secreţii nazale, Durere în gât, Dureri musculare.

Simptome de alergie sau rinită (nazală)– Iritanții și alergenii pot provoca inflamații în nas. Aceasta se numește rinită. Când simptomele coincid cu un anumit anotimp al anului, se numește de obicei „febra fânului”, chiar dacă nu provoacă febră și poate fi declanșată de alergeni diferiți. Simptomele alergice pot include:Tuse uscată, Oboseală, Secreţii nazale, Dificultate la înghiţire, Mâncărime în nas și ochi, Strănut, Durere în gât, Nas înfundat (congestie), Mucus (flegmă) în gât (picurare postnasală).

Inflamația din nas poate determina producerea unui fluid numit mucus. Mucusul se poate scurge pe gât și în plămâni și poate provoca simptome de astm.