Aleea artiștilor și Festivalul de teatru ”Gheorghe Dinică” în Muscel!

53

Cunoscută în țară pentru celebra mănăstire de călugări Ciocanu, comuna Bughea de Jos este considerată, în prezent, refugiu creator pentru foarte mulți artiști ai zilelor noastre. Prin urmare, primarul comunei Gheorghe Sanda a denumit o stradă chiar ”Aleea artiștilor”. Până să treacă la cele veșnice, pe aceeași stradă a locuit și actorul Gheorghe Dinică, a cărui casă a trecut acum în proprietatea tatălui ziaristului Cătălin Striblea, arhitectul Gheorghe Striblea. Pe aceeași stradă poate să fie găsit și atelierul de lucru al artistului plastic Bob Nicolescu. Aici își petrece acesta foarte mult timp din zi, când reușește să scape din atmosfera înăbușitoare de capitală. De asemenea, regizorul Șerban Marinescu este un alt artist care și-a găsit liniște la Bughea de Jos. Din când în când, acesta se mai bucură de vizitele unui alt actor cunoscut, argeșean de origine, Mircea Diaconu, originar din Vlădești.

În ultimii ani de viață, Gheorghe Dinică cât a locuit în comuna Bughea de Jos, s-a împrietenit cu localnicii și a contribuit la viața culturală a comunei. Astfel a luat naștere, Festivalul de teatru ”Gheorghe Dinică”, organizat de Școala cu clasele I-VIII din Bughea de Jos, aflat la cea de-a V-a ediție.

Copiii pasionați de teatru, literatură și muzică au participat, sâmbătă, 5 mai la concursuri pe mai multe secțiuni, aceștia fiind pregătiți de directoarea unității școlare din localitate, prof. Maria Toader, și de colectivul de profesori de limba română și limbi străine. Festivalul dedicat marelui actor Gheorghe Dinică s-a desfășurat la Căminul Cultural din Bughea de Jos.

Școala cu clasele I-VIII din Bughea de Jos a organizat cea de-a V-a ediție a Festivalului de teatru ”Gheorghe Dinică”, un proiect educațional realizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Argeș.
La eveniment au participat zeci de copii din mai multe localități ale județului, susținuți de un public numeros, dar și din alte zece județe, fiind declarat un festival interjudețean.

Manifestarea este organizată în semn de omagiu adus marelui actor al cărui nume îl poartă și se desfășoară pe secțiunile: recitare în limbile română, franceză și engleză, teatru în limba română sau limbă străină, monolog dramatic, interpretare de melodii și dansuri.