Alertă! 2018, anul concedierilor masive!

3
someri, disponibilizari, pitesti, ajofm

Sindicatul Național al Funcționarilor Publici – SNFP caracterizeaza proiectul de buget pentru anul 2018 ca            fiind un act normativ premergator disponibilizarilor colective in cadrul administratiei publice locale si      centrale.

Sursa citată atrage atenţia ca sumele proiectate pentru cheltuielile de personal aferente anului 2018 (care au crescut cu un procent mult mai mic decat necesarul) vor obliga angajatorii publici sa aplice dispozitiile art. 5 din OUG 90/2017  privind unele masuri fiscal-bugetare in anul     2018…, in sensul ca, pentru a se putea incadra in buget si pentru a plati integral drepturile de natura salariala, vor fi nevoiti sa aprobe numărul maxim de posturi in functie de sumele alocate pentru cheltuielile cu personalul.

Prin urmare, cresterea salariului minim pe economie precum si majorarea salariului brut al angajatilor pentru             a nu li se diminua salariul net ca aurmare a aplicarii noilor reglementari din Codul Fiscal ar obliga angajatorii sa aloce pentru cheltuielile de personal un buget mult mai mare decât cel indicat prin proiectul de act normativ privind bugetul pentru anul 2018.

Avand in vedere cele prezentate mai sus, facem apel catre toti parlamentarii pentru a analiza aceasta situatie             si pentru a hotarâ majorarea fondului de salarii in vederea preveniriii concedierile colective din administratia             publica.

art.5  din OUG 90/2017

”(1) În anul 2018, numărul maxim de posturi care se finanțează din fonduri publice, pentru         instituțiile             și autoritățile publice, indiferent de modul de finanțare și subordonare, se stabilește astfel încât       să se             asigure plata integrală a drepturilor de natură salarială acordate în condițiile legii, cu încadrarea în             cheltuielile de personal aprobate prin buget.

(2) Ordonatorii de credite stabilesc, în limitele prevederilor legale, numărul maxim de posturi care se             finanțează în anul 2018, în condițiile alin. (1).