Alertă! Familii păgubite cu 700 de euro de un fals meseriaș – șantiere neterminate și escrocherii tot mai frecvente!
O familie din București a fost înșelată cu 700 de euro după ce a angajat un fals meseriaș pentru renovarea casei, iar lucrările au rămas neterminate. Escrocheriile de acest tip devin tot mai frecvente, iar victimele rămân atât fără bani, cât și cu șantiere deschise.
CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!
Proprietarii locuinței au avut speranța că, la acest moment, casa lor va fi gata mobilată și locuită, însă zugravul angajat a dispărut imediat după ce a încasa banii pentru lucrare. „Mi-a scris în privat, a venit în aceeași zi să vadă despre ce este vorba. A venit marți, miercuri. Luni a început munca, a muncit ce a muncit…”, a povestit una dintre păgubite.
Intervenția meseriașului a durat doar câteva zile: a montat două plăci de rigips și a tencuit un perete, pentru care a cerut 4.000 de lei. Ulterior, acesta nu a mai răspuns solicitărilor și a refuzat să returneze suma plătită. „A zis că nu mai are să-mi dea absolut nimic înapoi”, a adăugat femeia. Cercetările au arătat că aceasta nu este singura persoană înșelată de același „meșter”.
Țepele puse la cale de falșii muncitori se diversifică constant, de la zugravi, electricieni, până la tâmplari. Acești escroci joacă orice rol pentru a câștiga încrederea clienților, care ajung să fie înșelați și să piardă bani. „Am auzit fel și fel de probleme. Sunt unii care se ocupă doar de chestii din astea. Se duc să vadă, iau banii, nu mai răspund la telefon, își schimbă cartelele, își schimbă numerele de telefon”, explică instalatorul Robert Bolohan.
Specialiștii recomandă câteva măsuri esențiale pentru a nu deveni victime ale meseriașilor falși. Printre acestea se numără solicitarea de recomandări, verificarea experienței și identității muncitorului, precum și semnarea unui contract, acolo unde este posibil.
„Atunci când angajăm un meseriaș, fie pentru acoperiș, instalație electrică sau zugrăveală, este important să cerem recenzii și, dacă se poate, să vedem lucrări anterioare pentru a verifica calitatea acestora”, subliniază specialiștii.
De asemenea, meseriașii reali operează diferit: „Mă duc, am lucrat, omul a văzut lucrarea, după care vorbim de bani. Nu luăm banii înainte absolut niciodată”, spune Robert Bolohan.
Creșterea numărului de falși meseriași este alimentată și de criza acută de meseriași din România. Cererea mare și oferta redusă creează un teren propice pentru activitățile frauduloase. Pe lângă pierderea banilor, unele persoane profită de accesul în locuință pentru a sustrage bunuri de valoare.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp