ULTIMĂ
ORĂ

Alertă! UMB oprește lucrările pe șantierele autostrăzilor! Și-a trimis angajații în „vacanță”!

Alertă! UMB oprește lucrările pe șantierele autostrăzilor! Și-a trimis angajații în „vacanță”!

Cel mai mare constructor de autostrăzi din România, UMB, intră într-o pauză nedeterminată pe șantierele A8 (Autostrada Unirii) și A3 (Autostrada Transilvania), începând de săptămâna viitoare. Deși oficial nu a existat niciun anunț public, decizia a fost devoalată de angajați ai companiei prin mesaje interne care au ajuns ulterior în spațiul public, ridicând semne serioase de întrebare cu privire la viitorul marilor proiecte de infrastructură rutieră din România.

CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!

Potrivit paginii de Facebook „Drum Expres Focșani-Brăila-Constanța”, UMB a oprit toate plățile pentru șantierele în desfășurare, inclusiv cele de pe A3 și A8. Muncitorii vor fi trimiși într-o „vacanță” forțată, pe o perioadă nedeterminată. Din conversațiile angajaților publicate pe rețelele sociale reiese clar o stare de incertitudine: comenzile au fost suspendate, plățile au fost blocate, iar șoferii nu și-au primit diurnele.

„A încetat orice plată… nu se mai fac comenzi… s-a blocat tot financiar și pe A8 s-a spus că vor intra mai devreme cu o săptămână în vacanță, pe termen nedeterminat, deși vacanța era de o săptămână”, a transmis un angajat UMB într-un mesaj intern.

Această „vacanță” forțată, fără un orizont clar de revenire, indică probleme mult mai grave decât o simplă pauză logistică. Deși data de 15 a lunii este, conform mesajelor interne, ziua salariului, angajații nu știu dacă își vor primi banii.

Singurul șantier activ: „lotul urșilor” de pe A1

În ciuda blocajului financiar aparent, tronsonul A1 Lugoj–Deva rămâne singura excepție. Cunoscut și ca „lotul urșilor”, această secțiune continuă să funcționeze, deși proiectul a suferit recent o nouă amânare a termenului de finalizare până în 2027.

În februarie 2025, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, lăuda mobilizarea impresionantă a UMB, cu 600 de muncitori și 300 de utilaje lucrând non-stop. Realitatea din aprilie contrazice însă entuziasmul oficial: proiectul este din nou întârziat, iar mobilizarea constantă pare a fi doar o excepție în peisajul tot mai tulbure al infrastructurii rutiere.

CNAIR încearcă să liniștească spiritele

Într-un răspuns oficial, CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) a minimalizat situația, catalogând-o drept o simplă pauză programată.

„Nu este nimic diferit de activitatea de până acum a UMB. Este firesc să nu poți cere unor constructori să stea departe de familii mai mult de câteva săptămâni”, a transmis instituția.

Totuși, tonul conciliant nu convinge, în special în contextul în care lucrările sunt suspendate pe termen nedeterminat și în lipsa unei comunicări oficiale clare din partea companiei sau a autorităților.

Criza financiară la orizont? Avertismente din zona economică

Fostul consilier guvernamental Bogdan Glăvan a tras un semnal de alarmă dur, susținând că România traversează o criză gravă de finanțare, care afectează deja infrastructura publică și va avea consecințe în lanț.

„UMB oprește construcția de autostrăzi. Nu e o surpriză, mai ales după ce Ministerul Finanțelor anunțase că prioritizează plata salariilor și a pensiilor. Pentru restul, nu mai sunt bani”, a scris economistul.

Glăvan vorbește despre o posibilă recursiune la tipărirea de bani, avertizând asupra unei devalorizări masive a leului în cazul în care statul nu reușește să atragă finanțare prin emisiuni de titluri sau împrumuturi de pe piața internă. Lipsa de încredere a investitorilor în statul român devine o problemă acută.

Alertă! UMB oprește lucrările pe șantierele autostrăzilor! Și-a trimis angajații în „vacanță”!

Decizia UMB de a opri lucrările pe două dintre cele mai importante șantiere ale României vine într-un moment critic, în care fondurile europene, bugetul național și încrederea investitorilor sunt puse sub presiune. Deși autoritățile încearcă să minimalizeze situația, mărturiile muncitorilor, lipsa plăților și tăcerea companiei vorbesc despre o criză reală, ale cărei efecte ar putea afecta întregul sector al infrastructurii în lunile următoare.

Situația merită monitorizată cu atenție, pentru că o criză în construcția de autostrăzi este întotdeauna un simptom al unei boli mai grave în administrația publică și finanțele statului.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.