Alexandru Rafila: „Ne așteptăm ca pandemia să dureze doi ani”

Asemenea altor pandemii, şi cea de coronavirus se va întinde pe o perioadă de doi ani, a declarat, la Digi24.ro, Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit lui Rafila, în etapa actuală esenţial este „să menţinem distanţarea socială şi să respectăm normele de igienă impuse”. De asemenea, profesorul a mai estimat că în mod normal, intensitatea transmiterii va scădea probabil anul viitor, odată cu imunizarea unei părţi tot mai mari din populaţie.

„Va trebui să ne obişnuim să respectăm în mod curent unele dintre aceste măsuri, care sunt introduse acum, adică cele referitoare la măsurile igienice şi la o anumită distanţare socială, fără să fie exagerate. Eu mă aştept ca această pandemie să dureze circa doi ani de zile. Sigur, cu o scădere a intensităţii transmiterii probabil în anul următor. Pe de altă parte mă aştept şi este posibil să ajungem şi la o situaţie de sezonalitate pentru infecţia cu noul coronavirus”, a declarat Alexandru Rafila la Digi 24.
Distribuie prietenilor

Nu în ultimul rând, Alexandru Rafila a mai transmis că în următoarele două săptămâni, capacitatea de testare ar urma să ajungă la 8.000-10.000 de teste zilnic în România.

Reamintim că această durată de doi ani nu este o noutate. Astfel, în prima parte a lunii martie, într-o conferinţă de presă extraordinară la Berlin, cancelarul federal Angela Merkel avertiza că 60-70 la sută dintre locuitorii Germaniei s-ar putea infecta cu noul coronavirus.

La rândul său, virologul berlinez Christian Drosten, directorul Institutului de Virologie de la clinica universitară Charite, din Berlin, preciza că nu se ştie când va fi atinsă această cotă dar estima doi ani, poate chiar mai mult. “Poate dura doi ani sau chiar mai mult”, a declarat Drosten.