Alexndru Rafila, avertisment dur. Greșeala majoră pe care o fac cei care vor să trateze sau să prevină COVID-19

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS a declarat recent că în această perioadă a crescut foarte mult consumul de azitromicin. Muți români folosesc automedicația, și mai exact antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus sau de a se trata de COVID-19.

„Automedicația în această perioadă este la ea acasa. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecția cu noul coronavirus sau care au aflat ca sunt infectate folosesc fără discernamânt antibiotice.

Consumul de azitromicina a crescut foarte mult și, chiar dacă azitromicina este prevazută ca și o medicație care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, utilizarea fără discernamant și automedicația sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decat în infecțiile bacteriene, nu în infecțiile virale.

Distribuie prietenilor

Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca și terapie, dar această utilizare de masă e foarte periculoasă, pentru ca efectele sunt serioase.

Nu insista pentru a obține un antibiotic! Medicii de familie știu foarte bine că atunci când se prezinta la medic, de multe ori, pacienții sunt destul de revendicativi și vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obții antibiotic! Din păcate, se obține în continuare. Nu aș zice cu ușurință, dar se pot obține antibiotice la farmacie, dacă insiști. Sau, la anumite farmacii.

Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele și durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecții virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calității acestor produse”, a precizat Alexandru Rafila.