prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Amenzi de peste 1 milion lei și zeci de persoane la negru! Avertismentul inspectorilor ITM Argeș!

Amenzi de peste 1 milion lei și zeci de persoane la negru! Avertismentul inspectorilor ITM Argeș!

Având în vedere obiectivele specifice ale Inspecției Muncii stabilite atât prin lege cât și prin Programul Cadru de Acțiuni, în cursul lunii mai anul 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș a organizat acțiuni de control privind verificarea respectării dispozițiilor legale care reglementează relațiile de muncă și securitatea și sănătatea în muncă, având ca obiective principale:

  • identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării de către angajatori;
  • creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă și securității și sănătății în muncă.

CITEȘTE ȘI: ZILE LIBERE ÎN PLUS PENTRU O CATEGORIE DE ANGAJAȚI! DESPRE CINE ESTE VORBA?

Bilanțul acțiunilor de control desfășurate în luna mai 2024, se prezintă astfel :

  • de controale efectuate: 326
  • de sancțiuni aplicate: 116
  • valoare totală amenzi: 1.331.600 lei
  1. În domeniul relaţiilor de muncă :

S-au efectuat un număr de 153 controale, s-au aplicat 49 sancţíuni, din care 39 amenzi în valoare totală de 1.127.100 lei. Astfel, la 13 angajatori sancționați, au fost depistate ca  prestând  muncă  nedeclarată  un număr de 78  persoane, valoarea amenzilor aplicate fiind de 1.080.000 lei.

Principalele deficiențe constatate:

– primirea la muncă a persoanelor fără încheierea în formă scrisă a unui contract individual de muncă (munca nedeclarată), nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, neevidenţierea orelor de muncă prestate de fiecare salariat, neacordarea drepturilor salariale, netransmiterea în termen a modificărilor intervenite în Registrul general de evidenţă a salariaţilor, neînmânarea salariatului anterior începerii activităţii a unui exemplar din contractul individual de muncă,  nerespectarea dispozițiilor privind munca suplimentară.

  1. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă :

În baza Legii nr.319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, au fost efectuate 173 controale. Au fost aplicate 67 sancțiuni, din care 44 amenzi, valoarea totală a acestora fiind de 204.500 lei. 

Principalele deficiențe constatate:

– neasigurarea controlului medical la angajare și periodic, necomunicare eveniment, neasigurare instruire în domeniul securității și sănătății în muncă la angajare și periodic, neasigurare echipamente individuale de protecție, neverificarea sistematică și testarea utilajelor,  neasigurare semnalizare de securitate și sănătate în muncă,  neprezentare documente.

Principalele domenii de activitate în care au fost constatate deficienţe:

– construcţii, exploatare forestieră, transport, distribuție mărfuri, comerț, activități de întreținere și reparații auto, activități  de pompe funebre, cultivarea și comerțul florilor, activități de jocuri de noroc și pariuri.

Persoanele care vor să sesizeze munca nedeclarată o pot face, în scris, la numărul de fax 0248/223.412, la adresa de e-mail [email protected] sau direct la sediul din Piteşti, Bulevardul Republicii nr.11.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs