AMNISTIA FISCALĂ. Ce condiţii trebuie să îndeplinească ROMÂNII care vor să scape de penalităţile FISCULUI

15
amnistie_fiscala, fisc, datorii, guvern, ponta

Amnistia fiscală care presupune anularea penalităților de întârziere, dar și a unei părți din dobânzile datorate de contribuabili către stat a fost aprobată, ieri, de Executiv.

Guvernul a decis, prin ordonanță de urgență, ca acei contribuabili, persoane jurdicie sau fizice, care își vor achita în primele trei luni din 2016 datoriile la buget acumulate până în septembrie 2015, să nu mai plătească penalități pentru aceste datorii. Procedura de aplicare a acestei ordonanțe va fi aprobată în maxim o lună de la data intrării în vigoare a actului normativ.

 

Dobânzi parțial anulate

 

Totodată, pe lângă penalități, ordonanța anulează și o parte din dobânzile datorate de români, în contul datoriilor la stat. Astfel, dacă până la jumătatea anului viitor contribuabilii plătesc 45,8% din dobânzile pentru restanțe înregistrate până în luna septembrie 2015, scapă de plata restului de dobândă.

 

Condiții impuse de ordonanță

 

Pentru a beneficia de anularea penalităților de întârziere și a cotei de 54,2% din dobândă, contribuabilii trebuie să depună o cerere în acest sens la organul fiscal și să îndeplinească cumulativ mai multe condiții. Principala condiție este ca toate datoriile restante până la data de 30 septembrie 2015 să fie stinse în primul trimestru al anului viitor.