ANAF-cu ochii pe clienții REVOLUT! Se anunță executări! Toată lumea trebuie să afle!
În România, unele companii efectuează plăți și încasări prin Revolut, iar cei care administrează aceste firme trebuie să cunoască aspectele fiscale legate de TVA și impozit. Dacă deții o firmă și folosești cardul Revolut, iată ce trebuie să știi despre TVA și impozit, explică consultantul fiscal Adrian Bența în revista Prietenii Fiscalității.
CITEȘTE ȘI: Spital renumit din Argeș angajează! Șapte posturi scoase la concurs!
El oferă exemplul unei firme neînregistrate în scopuri de TVA care are un card Revolut și primește lunar o factură de la Revolut Lituania pentru comisioane de intermediere a plăților și încasărilor.
„Considerăm că serviciile oferite de Revolut sunt financiare, având în vedere că sunt furnizate prin Libra Bank”, spune Bența. Aceste servicii sunt reglementate de art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 3 din Codul fiscal și sunt scutite de TVA. Așadar, nu se plătește TVA pentru comisioanele respective.
Totuși, Bența subliniază că aceste comisioane sunt plătite pentru intermedierea altor plăți, conform definiției fiscale de comision din art. 7 pct. 9 din Codul fiscal. Comisioanele plătite unei firme nerezidente se încadrează în sfera impozitului datorat de nerezidenți în România, conform art. 223 alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
Acest lucru impune reținerea unui impozit de 16% la momentul plății facturii, cu plata la bugetul de stat până pe 25 ale lunii următoare. Impozitul trebuie declarat prin Formularul 100, depus până la aceeași dată, iar în anul următor, până la 28 februarie, trebuie depus Formularul 207 cu venitul și impozitul aferent nerezidenților.
În cazul în care Revolut a emis factura automat și nu se poate aplica stopajul la sursă, impozitul va fi suportat de firmă și se va calcula prin metoda „sutei mărite”, astfel încât valoarea facturii să reprezinte venit net după impozitare.
Dacă Revolut prezintă certificatul de rezidență fiscală, firma din România poate aplica stopajul la sursă, iar impozitul pe comision va fi redus la 2%, conform Convenției de evitare a dublei impuneri între România și Letonia, reglementată prin Legea nr. 606/2002. Procedura declarativă și de plată rămâne neschimbată.
Revolut va deschide o sucursală locală în România până la finalul acestui an, iar clienții vor primi un cont cu IBAN românesc (începând cu RO). Printre noile funcționalități, se numără o rețea proprie de ATM-uri, un credit ipotecar digitalizat și produse noi pentru sectorul de business.
Revolut va începe implementarea ATM-urilor în Spania și va extinde rețeaua în alte piețe, având bancomate care nu doar că vor elibera numerar, dar vor emite și carduri bancare. Aceste ATM-uri vor include tehnologii avansate de securitate, cum ar fi autentificarea prin recunoaștere facială, iar pe termen lung vor permite și depunerea de numerar.
Un alt proiect important pentru anul viitor este lansarea unui asistent financiar personalizat, bazat pe inteligență artificială, care va ajuta utilizatorii să își gestioneze mai eficient banii. De asemenea, Revolut intenționează să lanseze primul său credit ipotecar complet digitalizat, disponibil inițial în Lituania, Irlanda și Franța, și să extindă serviciile de creditare pentru companii.
Revolut va adăuga și noi soluții de economisire și va lansa Revolut Kiosk, un instrument destinat restaurantelor și magazinelor pentru optimizarea operațiunilor, care ar putea include plăți biometrice.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp