Angajații de la Arpechim scoși la vânzare pentru 5000 de euro

33
arpechim angajati vanzare

Angajații Oltchim și Arpechim  ar urma să fie scoși la vânzare în urma ultimei decizii a Adunării Creditorilor. Potrivit planului de reorganizare, investitorul care ar urma să preia combinatul petrochimic are posibilitatea de a cumpăra și angajații, dar, în același timp poate să concedieze și pe ultimii angajați fără a avea vreo problemă. Mai mult, viitorul pare din ce în ce mai negru, în condițiile în care, Adunarea Creditorilor a decis și un preț per angajat de 5000 de euro.

Pot fi preluaţi maxim jumătate din angajaţi

Potrivit documentului, la privatizare un eventual cumpărător al activelor Oltchim nu va fi obligat ca odată cu activele să preia și angajații. În procesul de vânzare nu va exista nicio obligaţie de transferare a contractelor (inclusiv contractele de muncă) sau a salariaţilor Oltchim către cumpărător. Există, însă, stipulată posibilitatea ca investitorul să preia, dacă vrea, o parte dintre angajați. Dar numai la nivelul a maximum 50% din numărul total al salariaților de la Oltchim. Mai mult, cumpărătorul va primi un bonus de câte 5.000 de euro pentru fiecare angajat preluat: „Se va putea prelua de către un cumpărător maximum 50% din numărul total de angajaţi ai Oltchim SA. (…) Pentru fiecare salariat care va fi preluat se va calcula un bonus de 5.000 de euro, care se va adăuga la preţul ferm inclus în ofertă.” Oltchim va întocmi o listă cu salariaţii care vor dori să fie preluaţi de cumpărător, aceşti salariaţi angajându-se să înceteze unilateral contractul colectiv de muncă. Ofertantul (cumpărătorul) nu va fi obligat să preia vreun salariat, preluarea fiind opțională. În etapa ofertei finale, ofertantul va trebui să prezinte un angajament final de preluare a salariaţilor din lista constituită pentru o perioadă de minimum 24 de luni.

Oltchim scos la vânzare pe bucăți

Activele Oltchim vor fi puse la vânzare grupate în 9 pachete: Uzinele clor-alkali, Uzina oxo-alcooli, Uzinele propilen-oxid şi polioli, Servicii site, Vagoane cale ferată, Procesare PVC, Uzina petrochimică, VCM/PVC Râmnicu Vâlcea, Uzina petrochimică Bradu-Piteşti (Arpechim) și Uzina Anhidridă Ftalică – Râmnicu Vâlcea. Valoarea totală de piaţă a celor 9 pachete de active se ridică la 293.728.000 de euro, iar preţul de pornire la vânzare va fi de 307.000.000 de euro.

Alex Vlad