Anunț de ultim moment despre minivacanța de Rusalii! Surprize pentru angajați și elevi!
Anul 2025 le aduce românilor o nouă minivacanță în luna iunie, cu ocazia sărbătorii Rusaliilor, oferind încă o oportunitate de relaxare după zilele libere de 1 Mai. Duminica Rusaliilor, cunoscută și sub denumirile de Cincizecime sau Coborârea Sfântului Duh, este celebrată în a șaptea duminică de la Paște. În 2025, această zi importantă din calendarul creștin cade pe 8 iunie.
CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!
Conform legislației în vigoare, bugetarii beneficiază de două zile libere legale pentru această sărbătoare:
Duminică, 8 iunie – Prima zi de Rusalii
Luni, 9 iunie – A doua zi de Rusalii
Astfel, angajații din sectorul public se vor bucura de un weekend prelungit. Cei care își vor lua concediu și în ziua de vineri, 7 iunie, pot avea parte de o minivacanță de patru zile, perfectă pentru o scurtă escapadă la munte, la mare sau într-un oraș turistic.
În total, anul 2025 cuprinde 17 zile libere legale, dintre care 13 cad în timpul săptămânii și 4 în weekend. Printre acestea, se numără și următoarele:
1 iunie (duminică) – Ziua Internațională a Copilului
8 iunie (duminică) – Prima zi de Rusalii
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Crăciunul
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun
Pe lângă acestea, potrivit legii, persoanele care aparțin altor culte religioase, în afară de cel creștin, au dreptul la două zile libere pentru fiecare dintre cele trei mari sărbători religioase anuale recunoscute de propriul cult.
În situațiile în care angajatorii nu pot acorda zile libere legale, angajații trebuie să fie compensați cu un spor salarial. Legea prevede că acest spor nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază aferent orelor lucrate. Nerespectarea acestei prevederi atrage sancțiuni, constând în amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Rusaliile, denumite și Cincizecimea sau Pogorârea Duhului Sfânt, marchează un moment esențial în istoria creștinismului: venirea Duhului Sfânt asupra apostolilor lui Iisus Hristos, la 50 de zile după Paște. Potrivit Noului Testament, apostolii au început să vorbească în limbi necunoscute, semn al inspirației divine, iar Sfântul Petru a ținut prima predică publică, convertind aproximativ 3.000 de oameni. Acest eveniment este considerat momentul fondator al Bisericii creștine.
În biserica timpurie, perioada de 50 de zile dintre Paște și Rusalii era numită Cincizecime și era considerată o perioadă continuă de sărbătoare. În acest interval:
Nu se ținea post
Slujbele aveau loc zilnic, cu caracter solemn
Rugăciunile se făceau stând în picioare
În bisericile occidentale, preoții și credincioșii poartă veșminte roșii, simbolizând „limbile de foc” care au coborât asupra apostolilor, iar altarul este decorat cu o pânză roșie.
Pe lângă semnificația sa religioasă profundă, Duminica Rusaliilor este și o zi în care, conform tradiției populare românești, se fac pomeni pentru cei decedați. În credința populară, Rusaliile sunt văzute ca spiritele celor morți, astfel că oamenii oferă vase cu mâncare, căni și alte daruri în memoria celor trecuți în neființă.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp