Anunț de ultim moment! Vârsta de la care nu mai poți conduce! Când sunt obligați șoferii să renunțe la permis?
În mai multe state membre ale Uniunii Europene (UE), șoferii care au împlinit vârsta de 70 de ani sunt supuși unor evaluări periodice pentru a verifica dacă sunt încă apți să conducă. UE intenționează să extindă această practică la nivelul tuturor țărilor membre.
CITEȘTE ȘI: Alertă! Virusul fără tratament a ajuns în România! Ne amenință o nouă pandemie? Ce spun medicii?
Propunerea Uniunii Europene privind testarea periodică a șoferilor de peste 70 de ani are ca principal scop creșterea siguranței rutiere. În acest sens, se dorește ca aceștia să fie evaluați medical în mod regulat pentru a stabili dacă pot continua să conducă vehicule în condiții de siguranță.
„Comisia Europeană a sugerat introducerea unor teste pentru a evalua capacitatea de a conduce, aplicate cu o anumită frecvență după vârsta de 70 de ani. Acestea pot include controale medicale sau chestionare de autoevaluare. Obiectivul este reducerea numărului de șoferi inapți și creșterea siguranței pe drumurile publice”, se menționează în propunerea de modificare a legislației rutiere în statele membre.
Chiar dacă vârsta nu reprezintă un factor determinant al capacității de a șofa, riscul apariției unor afecțiuni care pot afecta reflexele și coordonarea crește odată cu înaintarea în vârstă.
În România, conform unei legi adoptate de Senat în toamna anului trecut, șoferii care au împlinit 70 de ani trebuie să-și reînnoiască permisul de conducere la fiecare cinci ani, proces care include evaluări medicale periodice. Pentru cei care au peste 80 de ani, permisul auto este valabil doar doi ani, ceea ce presupune reevaluări medicale mai frecvente.
Examinările medicale necesare pentru obținerea sau reînnoirea permisului auto includ șase specialități: medicină internă, ORL, oftalmologie, ortopedie-traumatologie, neurologie și psihiatrie.
Țări precum Spania și Italia aplică, de asemenea, examene medicale periodice sau impun limite de vârstă pentru șoferi.
În schimb, în Franța, nu există o limită specifică de vârstă pentru șoferi. Permisul auto rămâne valabil atât timp cât nu sunt identificate probleme medicale majore. Totuși, Franța promovează programe care oferă evaluări ale abilităților de conducere pentru seniori, realizate de instructori specializați. Aceste inițiative, alături de tehnologiile moderne, precum sistemele de asistență la condus sau aplicațiile avansate de navigație, contribuie la sporirea siguranței seniorilor pe șosele.