Anunţ important de la Guvern! Agenţiile de Turism, în vizorul lui Tudose

9
mihai tudose5

Proiectul unei noi ordonanțe a Guvernului Tudose a tulburat apele în mediul agențiilor de turism, însă reprezină o veste foarte bună pentru „consumatorii” de vacanțe. Este vorba despre pachetul legislativ pregătit de Ministerul Turismului, prin care se dorește garantarea pachetelor turistice.

În ultimii ani, foarte mulți turiști s-au trezit că și-au investit toate economiile, strânse cu greu de-a lungul anului, într-o vacanță mult visată, care s-a dovedit până la urmă a fi un coșmar. Mai exact agențiile de turism de unde și-au achiziționat pachetele turistice au dat faliment, iar ei s-au trezit și cu banii dați și fără concediul mult așteptat. Un caz care a creat multe valuri a fost cel al cunoscutei agenții Mareea, care și-a lăsat peste 1.000 de turiști fără vacanțe și fără bani, după ce a intrat în insolvență. A urmat la scurt timp și Genius Travel, iar acum Paravion.

Agenţiile de Turism nu vor mai putea înşela clienţii

Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre a venit cu o propunere legislativă prin care pe de o parte să ofere garanții turiștilor, iar pe de alta să ajute agențiile de turism de bună credință să recâștige încrederea consumatorilor, care se gândesc de două ori înainte să achiziționeze un pachet de la o agenție.  Mai exact, ministrul vrea ca în cazul în care o agenție de turism dă faliment, turiștii să-și primească oricum banii înapoi.

Momentan, însă nu se știe exact cum anume se va proceda cu garantarea pachetelor turistice. Va fi un fond de garantare (la care să contribuie toate agențiile și când una dă faliment, turiștii să fie despăgubiți din acești bani puși la comun) sau agențiile vor fi obligate să încheie asigurări pe sume mult mai mari ca acum (10.000 sau 50.000 agențiile tour operatoare) din care să-i despăgubească pe turiștii afectați.