AOA Argeş: „ Plata defalcată a TVA nu rezolvă problema evaziunii fiscale”

DISTRIBUIȚI

Asociaţia Oamenilor de Afaceri Argeş a avut iniţiativa consultării a peste 3500 societăţi comerciale din judeţul Argeş, cu privire la plata defalcată a TVA (O.G. 23/2017) şi în urma desfăşurării ultimei şedinţe a Consiliului Director al Asociaţiei, unde a analizat această problemă, a ajuns la urmatoarea concluzie:

“Plata defalcată a TVA (OG 23/2017 opţională începând cu 1 Octombrie 2017, obligatorie începând cu 1 Ianuarie 2018) – presupune un cost administrativ ridicat (atat la nivelul statului/unităţile de trezorerie dar mai ales la nivelul contribuabililor) şi nu rezolva problema evaziunii fiscale la nivel de TVA, cu siguranţă nu a TVA-ului nedeclarat!
Desi gradul de colectare mentionat este de 75% (conform cifrelor avansate de catre oficialitati) sunt penalizati prin masuri administrative tot contribuabilii bun platnici care-si declara si platesc corect TVA. Prin urmare ANAF-ul ar trebui sa intreprinda masuri in zona celor 25% din sumele necolectate DAR mai ales in zona sumelor NEDECLARATE (adevarata evaziune fiscala).

Exemple de astfel de masuri:
– conectarea caselor de marcat electronice la serverele ANAF cat mai curand posibil (TVA nedeclarat);
– intarirea disciplinei fiscale in zona vamala (taxe vamale si TVA nedeclarat/subdeclarat);
– extinderea domeniilor de aplicare a masurilor de simplificare TVA (taxare inversa in RO);
– chiar si cresterea cotei de TVA cu 1 pp ar fi mult mai putin costisitoare din punct de vedere administrativ (atat la nivel de ANAF cat si la nivel de mediu de business) daca aceasta masura ar fi vazuta ca o masura echivalenta pentru cresterea sumelor incasate de catre bugetul de stat.

Solicitari: anularea OG 23/2017 sau respingerea ei de catre Parlament in aceasta sesiune de toamna.”