A apărut o nouă specie protejată în Argeș: ursul gunoier de Transfăgărășan!

68

O nouă specie protejată pare să fi apărut pe cel mai frumos drum din lume! Este vorba de ursul gunoier de Transfăgărășan! Exemplarele din această specie își fac apariția încă de la tunelul care duce la Barajul Vidraru, iar la prima vedere par niște animale de companie.

Turiștii îi pot vedea în habitatul lor natural, iar dacă este circulația blocată, pot chiar interacționa cu ei în momentul în care fac „parada” printre mașini căutând mâncare. Mai mult, se pare că aceștia au un ritm alert de reproducere, astfel încât la fiecare urs gunoier mai sunt trei ursuleți din aceeași specie.

Autoritățile – impotente administrativ

Autoritățile par să fi decis să-i declare specie protejată! Și asta după aproape trei nai nu s-a luat nicio măsură! Mai mult, Consiliul Județean Argeș a decis să țină închis un obiectiv turistic important din cauza urșilor gunoieri de Transfăgărășan. Este vorba de Cetatea Poenari.

„În contextul creşterii numărului de urşi în zona Arefu – Cetatea Poenari – Vidraru, pentru a nu fi puse în pericol vieţile turiştilor care doresc să viziteze Cetatea Poenari, Consiliul Judeţean Argeş, prin Muzeul Judeţean Argeş, a decis închiderea Cetăţii. Din păcate, sunt semnale că turiştii şi anumiţi agenţi economici ignoră pericolul reprezentat de prezenţa animalelor sălbatice, riscurile la care se expun astfel putând fi extrem de mari, chiar cu preţul vieţii. Măsura închiderii Cetăţii nu a fost uşoară, Consiliul Judeţean Argeş, prin Muzeul Judeţean Argeş, punând mai presus de orice integritatea şi siguranţa turiştilor, asumându-şi pierderile materiale, de aproape 2 miliarde de lei, precum şi de imagine cauzate de această măsură radicală. Nu discutăm şi nu negociem siguranţa turistului. Suntem impotenți administrativ sa gestionăm numărul mare de urși. Noi suntem consecvenți, deși avem pierderi mari financiare, dar și de imagine, că nu putem asigura siguranța turiștilor. Deși este un risc minor, nu este de neglijat” ” declara președintele CJ Argeș, Dan Manu în urmă cu o săptămână.

Ministerul Mediului – lipsă totală de reacție

Ministerul Mediului întârzie să ia o măsură concretă de relocare sau împușcare a urșilor din județul Argeș. Deși deputatul PNL Dănuț Bica a atras atenția, a făcut interpelări peste interpelări, nu s-a luat nicio măsură vizibilă. Zilele trecute s-a luat decizia de relocare a unui singur urs! Și asta în condițiile în care populația de urși este de trei ori mai mare decât normal.

Zeci de adrese, zeci de discuții au fost purtate inclusiv cu ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu, dar nu s-a întâmplat absolut nimic. Potrivit vicepreședintelui CJ, Simona Gavrilescu… de vină sunt primarii care nu au întocmit documentațiile corect.

„Avem o triplare a numărului de urși în Argeș, cam 280 de animale pot locui în județ, dar acum sunt cam 1100. De aceea atacurile carnivorelor mari au crescut, pagubele materiale sunt enorme. Am discutat cu doamna vicepremier (n.r. Grațiela Gavrilescu), se face un recensământ. A fost dată o cotă de recoltare de 150 carnivore mari la nivel național, dar care nu a fost realizată. Primarii argeșeni nu au înaintat documente pentru mai mult de 10-15 exemplare”, a declarat Simona Brătulescu.

ONG-urile – ghimpele din coastele autorităților

Ori sunt impasibile la pericolul real creat de urșii gunoieri de Transfăgărășan, ori trăiesc în lumea basmelor unde urșii sunt atât de naivi încât își pierd coada după ce sunt păcăliți de vulpe. Mai multe ONG-uri au făcut o petiție prin care cer stoparea vânătorii de urși! Nu contează că numărul este de trei ori mai mare, zeci de mii de turiști și localnici din județ sunt puși în pericol, aceștia strigă cât îi țin plămânii: „Salvați ursul gunoier de Transfăgărășan!”

„Ministerul Mediului a anunțat la începutul lunii iunie că dorește să aprobe împușcarea a 140 de urși și 94 de lupi. Semnează petiția dacă ești împotriva acestui masacru!
Cazurile cu urși care fac probleme trebuie analizate punctual. Ministerul Mediului nu trebuie să aprobe cote de derogare. Cotele precise de derogare ascund de fapt interesele industriei vânătorii de trofee și nu vor rezolva nicidecum adevăratele probleme cu care se confruntă oamenii și animalele sălbatice” se arată în textul petiției depus la Ministerul Mediului.

Acest material s-a dorit a fi un pamflet, dar este crunta realitate