Apelurile la 112, în creştere faţă de anul trecut

21
smurdd

În perioada 01.01 – 30.06.2017, ISU Argeş a fost solicitat pentru a interveni la 9552 evenimente ( în medie 53 pe zi), din care: 2791 acțiuni situații de urgență și 6761 acțiuni SMURD, în creștere cu 12 % față de cele 8529 evenimente înregistrate în semestrul I 2016.

Una dintre situațiile gestionate cu succes de către Pompierii Argeșeni a fost accidentul din data de 29.06.2017, orele 21.30, pe DN73A, pe raza localității Dâmbovicioara, sat Valea Urdii, jud. Argeș s-a produs un accident rutier în care a fost implicat un autocamion ce transporta materiale și 13 militari, care a părăsit partea carosabilă și s-a răsturnat într-o râpă la aproximativ 30- 40 m adâncime.
Accidentul rutier s-a produs într-o zonă montană, în zonă cu relief accidentat, cu pante cu declivitate mare făcând ca intervenția forțelor participante să se desfășoare în condiții foarte dificile ( intervenție pe timp de noapte, vizibilitate redusă, pericol de accidentare a personalului ), având în vedere modul de poziționare a autovehiculului, numărul de victime foarte mare, pentru unele dintre acestea fiind necesară efectuarea operațiunilor de descarcerare și evacuarea foarte dificilă din zona de pericol.
Din accident a rezultat decesul a 3 persoane și rănirea a 9 persoane cu diferite politraumatisme, iar a 10 victimă a refuzat acordarea îngrijiri medicale.
Printre realizările aferente primului semestru al anului 2017, amintim:
– Testarea și îmbunătățirea sistemului de înștiințare alarmare la nivelul județean în urma exercițiului PROCIV 2016.
– Formularea propunerilor pentru îmbunătățirea sistemului managementului situațiilor de urgenta, de către instituțiile abilitate.
Scăderea timpilor de intervenție prin crearea unor noi puncte de lucru : Punctul de Lucru Rociu și Punctul de Lucru Cota 2000.
Achiziționarea tehnici pentru intervenție la calamități desfășurate prin programul MULTIRISC constând într-un „container”, dotat cu accesorii de căutare salvare deblocare căi de acces și descarcerare.
Achiziționarea unei autospeciale cu apă și spumă cu capacitate de 9000 L prin RSL 1.
Echipa ISU Argeș formată din cadre militare au obținut locul I la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situații de Urgență Faza Zonală care s-a desfășurat în localitatea Câmpulung sub coordonarea IGSU.
Acordarea asistenței tehnice de specialitate autorităților publice locale și directoriilor de școli în domeniul avizării/ autorizării pentru instituțiile de învățământ care necesită obținerea acestora.
Totodată, ISU Argeș s-a implicat activ în recrutarea și pregătirea voluntarilor fiind încheiate un număr de 33 contracte de voluntariat iar 26 dintre voluntari au susținut primul modul de prim – ajutor, acțiune declanșată la nivel național de D.S.U prin programul Salvator din Pasiune.