Mulți chiriași se confruntă cu diverse situații atunci când se mută dintr-o locuință în alta, dar una dintre cele mai frecvente întrebări este dacă proprietarul are dreptul să intre în apartamentul închiriat fără a anunța chiriașul în prealabil.
CITEȘTE ȘI: Se fac angajări la stat! O instituție importantă a scos la concurs 34 de posturi!
Codul civil român utilizează termenul de „contract de locațiune” pentru ceea ce în limbajul comun se numește contract de închiriere. Cadrul legal pentru acest tip de contract este stabilit în prima secțiune din Capitolul V al Codului civil, începând cu articolul 1777, conform specialiștilor de la Legal Badger.
Legislația civilă în vigoare prevede o serie de drepturi și obligații atât pentru locatar, cât și pentru locator. Printre acestea se numără și obligația locatorului de a asigura „liniștita și utila folosință a bunului pe tot timpul locațiunii”. Această obligație implică faptul că, la semnarea contractului de închiriere, proprietarul acceptă de bună voie limitarea dreptului său de proprietate asupra imobilului.
De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că, prin contractul de închiriere, chiriașul dobândește temporar un drept de folosință asupra proprietății. Ca urmare, proprietarul nu mai are libertatea de a accesa imobilul după bunul său plac. Pentru a intra în locuința închiriată, proprietarul trebuie să-l notifice pe chiriaș și să obțină acordul acestuia.
Poate fi considerată infracțiune de violare de domiciliu dacă proprietarul intră în locuință fără a anunța?
Dacă locatarului îi este afectată liniștita folosință a imobilului, legislația îi permite să rezilieze unilateral contractul de locațiune. Acest drept derivă din nerespectarea obligațiilor contractuale de către locator, care trebuie să asigure condiții optime pentru utilizarea spațiului.
Din punct de vedere juridic, accesul proprietarului în locuința închiriată fără un motiv întemeiat sau fără acordul prealabil al chiriașului, în absența unei urgențe, poate fi considerat o infracțiune. Mai exact, o astfel de acțiune poate fi încadrată drept violare de domiciliu, reflectând gravitatea încălcării dreptului chiriașului la intimitate și folosință exclusivă a spațiului închiriat.
Codul Penal, în articolul 224, definește infracțiunea de violare de domiciliu: „Pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuință, încăpere, dependință sau loc împrejmuit ținând de acestea, fără consimțământul persoanei care le folosește, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia […]”.
Așadar, în lipsa consimțământului chiriașului, proprietarul care pătrunde în locuință fără acordul prealabil riscă să răspundă penal pentru infracțiunea de violare de domiciliu. Sancțiunile pentru această infracțiune variază de la o amendă penală până la închisoare de la 3 luni la 2 ani.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp