ULTIMĂ
ORĂ

Argeș. Primar demis de ANI, salvat de CCR! Cum a fost posibil?

Maria Florin, fostul primar al comunei Uda, a scăpat de o condamnare în dosarul în care a fost acuzat că a încasat ilegal peste 600.000 lei din fonduri europene, după ce judecătorii Tribunalului Argeș au aplicat decizia Curții Constituționale privind prescripția faptelor. Magistrații au decis încetarea procesului penal împotriva fostului edil, dat fiind faptul că faptele s-au petrecut în perioada 2010-2012, când acesta era președinte al Asociației Zoo-Vegetale Uda.

Mai mult, instanța a respins cererea procurorilor DNA de a repune procesul pe rol și continuarea acestuia fără a lua în considerare decizia CCR mai sus menționată. În schimb, Maria Florin este obligat să plătească despăgubiri de peste 330.000 lei pentru acoperirea prejudiciului. Decizia nu este una dificilă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

CITEȘTE ȘI: PITEȘTI: TRAGEDIE ÎN GĂVANA! FEMEIE GĂSITĂ FĂRĂ SUFLARE ÎN CASĂ!

„Respinge cererea de repunere pe rol a cauzei formulată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ – DNA – Serviciul Teritorial Pitești. În temeiul art. 396 alin. (1) ?i (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod de procedură penală, art. 154 alin. (1) lit. c) Cod penal ?i art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 ?i nr. 358/2022 ale Curții Constituționale a României și Decizia 67/2022 a ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept (Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1141 din 28 noiembrie 2022), dispune încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului MARIA FLORIN, pentru săvâr?irea infracţiunii de – folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în formă continuată, prevăzută şi pedepsită de art. 18 ind. 1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 5 alin.(1) Cod penal și art. 35 alin.1 Cod penal (3 acte materiale), ca urmare a intervenirii prescrip?iei generale a răspunderii penale.

În temeiul art.19 C.p.p., art. 25 al. 1 C.p.p. rap. la art. 397 alin. 1 C.proc.pen. și la art. 1357 şi urm. C.civ., admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură și obligă pe inculpatul Maria Florin la plata, către partea civilă, de despăgubiri civile în cuantum de 337.521,935 lei, cu titlu de daune materiale (reprezentând prejudiciu rămas de recuperat), precum și la plata accesoriilor (dobânzi și penalități) aferente, datorate de la data efectuării fiecărei plăți către Asociaţia „ZOO-VEGETALĂ” Uda și până la data plății integrale a debitului, în condițiile art. 12 ind. 1 din OUG nr. 125/2006, (în forma în vigoare la data faptei ilicite) cu referire la art. 4 al. 2 ?i art. 7 ind. 1 alin. 2 din OG 79/2003 (în vigoare până la data de 30.06.2011), respectiv la art. 42 al. 1 și 2 din OUG 66/2011 și la reglementările specifice din OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, ce nu contravin normelor exprese aplicabile în materie prev. de OG 79/2003 (în vigoare până la data de 30.06.2011), ?i respectiv, de OUG 66/2011. Constată achitat din prejudiciul total de 610.906,83 lei, suma totală de 273.384,89 lei” se arată în decizia instanței.

Acuzațiile aduse de procurorii DNA

primarArges 248x300 1

Maria Florin, fostul primar al comunei Uda

Procuroii DNA susțin că în perioada 2010-2012, inculpatul Maria Florin a depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații anexă, declarații de eligibilitate, contract de concesiune a unei suprafețe de 612 ha, etc.), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemele de plată unică pe suprafață.

În realitate, asociația respectivă nu a utilizat terenurile, pășuni comunale, pentru care prin cererile depuse la A.P.I.A. a solicitat sprijin financiar pe suprafață, întrucât asociația nu deținea animale, pășunile fiind utilizate, în realitate, de locuitorii comunei deținători de animale.

Prin aceste demersuri, au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 610.907 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză, s-a dispus luarea măsurilor asigurătorii, prin instituirea sechestrului, asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatului Maria Florin.

Și-a pierdut funcția de primar după trei ani

Dosarul fondurilor luate ilegal de către Maria Florin nu a fost singurul cu care a fost nevoit să se confrunte în scurtul său mandat. În 2015, fostul edil a fost suspendat din funcție de prefectul de la acea vreme după ce a fost găsit în incompatibilitate de către Agenția Națională de Integritate. ANI îl declarase incompatibil, pentru că, în timpul exercitării mandatului de primar, el a deţinut şi calitatea de administrator la o firmă a familiei, dar şi pe cea de comerciant, pe persoană fizică, fapt sancţionat prin lege. Cu toate că a intentat recurs la decizia magistraților de la Curtea de Apel Pitești, judecătorii ICCJ au decis să îl respingă, iar astfel Maria Florin a fost forțat să pună punct carierei administrative.

 

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by
ns.fm