Armand Chiriloiu a băgat Direcţia Silvică într-un proces care vizează un teren în zona Trivale

DISTRIBUIȚI

Prin 2008, SC Magil Construct International SRL, o firma cu capital canadian a cumpărat un teren în zona Hotelului Magic din Trivale cu scopul de a dezvolta un proiect imobiliar. Mai exact să construiască trei blocuri de locuinţe cu trei etaje. Potrivit actelor de proprietate, în momentul în care aceştia au făcut achiziţia, respectiv în anul 2008, terenul era intravilan, tip curţi-construcţii.  Câţiva ani mai târziu, când noii proprietari au demarat documentaţia pentru realizarea construcţiei, câţiva vecini au pornit mai multe procese împotriva firmei dezvoltatoare pe motiv că aria pe care urma să se ridice cele trei blocuri este, de fapt, pădure, şi nu se poate construi.  
Pădurea captivă dintre vile
Când în zona respectivă s-a turnat prima fundaţie, adică în urmă cu mai mult de 20 de ani, poate că acolo era pădure. Între timp, zona s-a urbanizat şi s-a înţesat de vile, restaurante, etc. De exemplu, în zonă există, ridicat chiar la 100 m distanţă, Hotelul Magic, care are un regim de înalţime de P+3. Printre vecinii terenului în cauză găsim nume sonore în peisajul argeşean: Marian Drăgoi de la Building Astrom, Petre Ioaniţescu, şeful Poliţiei Argeş, Armand Chiriloiu, şeful Direcţiei Silvice Argeş, şi mulţi alţii. Considerată zonă liniştită şi exclusivistă, locatarilor probabil nu le convine ca acolo să se construiască trei blocuri P+3. Prin urmare, mai mulţi proprietari, vecini sau nu, au demarat mai multe procese pentru a bloca proiectul iniţiat de MAGIL. Principalul lor argument este că terenul pe care vor să construiască canadienii face parte din Pădurea Trivale, deci nu poate fi folosit la construcţii.

Ciudate sunt cel puţin două lucruri. Pe de o parte, terenul cu pricina nu este împădurit şi în acte apare intravilan, tip curţi-construcţii. Pe de altă parte, terenul respectiv se învecinează cu alte case pe toate laturile sale, case care, teoretic, dacă este să ne luăm după propria lor plângere, au fost construite tot în pădure. Deci, când e pădure şi când nu? Cum ar putea fi un teren de 4.000 mp să fie padure, cu regim de teren extravilan, când el este înconjurat în totalitate de case? Unul dintre vecini este chiar Armand Chiriloiu, directorul Direcţiei Silvice Argeş, gard în gard cu proprietatea în discuţie. Şi acesta are o frumoasă casă construită într-o zonă care chiar pare a fi pădure. Nu ne-ar fi mirat ca Armand Chiriloiu să acţioneze şi el precum ceilalţi vecini nemultumiţi că se va construi ceva lângă casele lor şi care vor fi deranjaţi că nu mai este un spaţiu verde, liniştit, lângă proprietăţile lor. Adică, ne-am fi aşteptat să li se alăture în acest demers în nume personal. Curios este că Armand Chiriloiu a ales să implice în procesul dintre proprietarii nemultumiţi şi Primăria Moşoaia institutia pe care o conduce, în speţă Direcţia Silvică Argeş.

Astfel, Direcţia Silvică intervine în interesul proprietarilor nemulţumiţi din zonă şi solicită acelaşi lucru ca şi aceştia. Care ar fi interesul Direcţiei Silvice în acest dosar?
Potrivit chiar solicitării depuse la dosar, Regia Naţională a Pădurilor prin Direcţia Silvică Argeş pretinde că are calitate procesuală şi poate formula plângeri împotriva hotărârilor comisiilor judeţene emise în procedura de reconstituirea a dreptului de proprietate.

Însă, aici nu este vorba de o punere în posesie sau vreo retrocedare… Atunci? Care este, de fapt, interesul Direcţiei Silvice Argeş în acest litigiu? Să aibă vreo legătură cu calitatea de vecin a lui Armand Chiriloiu? După cum se poate observa şi în imaginile foto, zona este împânzită de construcţii, iar terenul respectiv este captiv între casele din jur. Investitorii respectă regimul de înălţime p+3. Există PUZ şi acord de mediu stabilite prin   două hotărâri judecătoreşti . Terenul nu are vegetaţie forestieră în sensul menţionat de Codul Silvic şi nu are nicio treabă cu Direcţia Silvică. De ce implică directorul Chiriloiu instituţia pe care o conduce într-un proces privat? Cumva pentru că n-ar mai auzi păsărelele atunci când se relaxează pe  proprietatea sa aflată gard în gard cu terenul împricinat? Nu cumva şi terenul pe care este contruită vila sa a fost tot pădure?