prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Asociațiile și fundațiile vor fi digitalizate și debirocratizate! Anunțul Alinei Gorghiu!

Asociațiile și fundațiile vor fi digitalizate și debirocratizate! Anunțul Alinei Gorghiu!

În ședința de Guvern din data de 2 noiembrie 2023 a fost adoptat Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.26/2000 cu privire la asociații și fundații inițiat de Ministerul Justiției. Proiectul va fi trimis către Parlament în vederea dezbaterii și adoptării.

CITEȘTE ȘI: DE CE COSTĂ O STAȚIE DE AUTOBUZ DIN PITEȘTI 41.000 EURO? RĂSPUNSUL PRIMĂRIEI: E SECRET!

Ministra justiției, Alina Gorghiu a declarat următoarele: ”Asociațiile și fundațiile sunt actori esențiali pentru protejarea drepturilor omului și libertăților cetățenești și au un rol crucial pentru funcționarea democrației și a societății românești. Măsurile propuse acum pentru digitalizarea și debirocratizarea domeniului reprezintă un sprijin pentru ele și, indirect, pentru beneficiarii acestora, cetățenii. Proiectul de lege este rezultatul a doi ani de dezbateri și a zeci de întâlniri la care au participat peste 70 de organizații neguvernamentale. Este foarte important faptul că Guvernul a păstrat regulile de sponsorizare, ceea ce înseamnă că atât companiile cât și micro-întreprinderile și persoanele fizice pot susține cauze în care cred sau servicii sociale ori de sănătate insuficient furnizate de către stat.”

Printre măsurile propuse prin proiectul de act normativ se numără realizarea unui registru unic al asociațiilor și fundațiilor, modern, care să conțină informații adecvate, corecte și actualizate. Registrul va permite accesul în orice moment la informații despre asociațiile și fundațiile înregistrată în România. Finanțarea pentru registru va fi asigurată prin PNRR, prin intermediul unui proiect al Ministerului Justiției cu o valoare de peste 5,2 milioane lei.

De asemenea, sunt propuse măsuri în vederea debirocratizării procedurilor legate de înființarea asociațiilor și fundațiilor. Așa cum a solicitat societatea civilă, în viitor folosirea cuvintelor „național” sau „român” va fi lăsată la aprecierea instanței, fără să mai fie nevoie de acordul SGG.

Alte măsuri vizează eliminarea obligației numirii unui cenzor/comisii de cenzor pentru asociațiile al căror activ patrimonial nu depășește 16 milioane lei precum și modificări ale procedurii de acordare a statutului de utilitate publică, care nu se va mai putea refuza din considerente de oportunitate.

În prezent, în România numărul total de ONG-uri înregistrate este de 137.963, dintre care: asociații – 114.714, federații – 1624, fundații – 20779, persoane juridice străine – 39 și uniuni – 807. Numărul ONG-urilor de utilitate publică este de 194.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs