Dacă nu informează asigurătorul RCA, vânzătorul unui vehicul riscă aplicarea unui malus, adică reducerea clasei de bonus-malus pentru viitoarele polițe RCA încheiate pentru alte mașini.
CITEȘTE ȘI: Alertă! Dispar două medicamente uzuale din farmacii! Toată lumea trebuie să afle!
Șoferii pot ajunge să plătească polițe mai scumpe dacă nu își notifică asigurătorul că au vândut vehiculul asigurat. Legea asigurărilor RCA nr. 132/2017 obligă asigurații să își înștiințeze asigurătorul în termen de 5 zile atunci când „informațiile din contractul RCA s-au modificat în timpul valabilității acestuia”.
Vânzarea unui vehicul constituie o astfel de modificare, deoarece polița RCA trebuie să includă noul proprietar. În caz contrar, fostul proprietar poate fi penalizat dacă noul deținător este implicat într-un accident, iar pe polița RCA figurează încă numele vechiului proprietar. De asemenea, neanunțarea asigurătorului poate complica dreptul la despăgubire al noului deținător dacă polița rămâne pe numele fostului proprietar.
În România, trei din zece vehicule care circulă nu au RCA, potrivit datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) furnizate pentru HotNews.ro. În primele nouă luni ale acestui an, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) a înregistrat 1.610 dosare de daună pentru accidente produse de șoferi care au condus fără asigurare RCA, iar despăgubirile din Fondul Național de Protecție au totalizat 87,2 milioane lei (peste 17 milioane de euro).
ASF a menționat că unul dintre motivele pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA a fost scăderea gradului de acoperire cu RCA a parcului auto național, întrucât trei din zece vehicule nu sunt asigurate. În 2023, valoarea totală a despăgubirilor brute plătite de societățile de asigurări reglementate de ASF pe segmentul RCA a fost de 3,1 miliarde lei.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp