ULTIMĂ
ORĂ

Atenție șoferi! Se introduce „amenda pe decibeli”. Cine va plăti 4000 lei și în ce situație!

Atenție șoferi! Se introduce „amenda pe decibeli”. Cine va plăti 4000 lei și în ce situație!

Autoritățile din Capitală se pregătesc să sancționeze conducătorii auto care contribuie la poluarea fonică din trafic. Un proiect propus de Primăria Capitalei prevede aplicarea unor amenzi de până la 4.000 de lei pentru cei care generează zgomote excesive. Dacă această inițiativă va fi aprobată, municipalitatea intenționează să achiziționeze echipamente speciale pentru măsurarea nivelului de zgomot, pe care le va pune la dispoziția Poliției Capitalei.

CITEȘTE ȘI: Ultima oră! Umbrărescu construiește autostrada peste munți! Vestea momentului!

Printre principalele surse de poluare fonică din trafic se numără ambulanțele, claxoanele utilizate excesiv și motoarele turate la maximum. Dintre acestea, motocicletele sunt considerate cele mai zgomotoase. Un experiment realizat de Observator evidențiază nivelurile ridicate de zgomot generate în București.

Niveluri alarmante de zgomot în trafic

Măsurătorile efectuate în timpul experimentului arată că traficul obișnuit, fără intervenția claxoanelor sau a sirenelor de ambulanță, produce un nivel sonor de peste 80 de decibeli. În timp ce staționarea la semafor, alături de alte vehicule, generează aproximativ 76,6 decibeli, apropierea unei ambulanțe ridică nivelul de zgomot până la 97,2 decibeli. În cadrul testelor, s-au măsurat și nivelurile de zgomot produse de diverse motociclete și autoturisme.

Un motociclist care și-a testat vehiculul în cadrul experimentului a explicat:
„Motocicleta mea este complet conformă din punct de vedere legal. Am fost la RAR și se încadrează în toate normele, inclusiv cele privind zgomotul. Cu toate acestea, am atins 94 de decibeli, ceea ce demonstrează cât de ridicat este nivelul de zgomot chiar și pentru un motor omologat.”

Un aspect îngrijorător este că nivelul de zgomot rămâne ridicat chiar și în momentele în care pare să fie liniște. Echipa de măsurători a constatat că, pe parcursul unei ore de monitorizare, nivelul sonor nu a coborât sub 70 de decibeli, nici măcar la semafor. În pasaje, efectul de amplificare este și mai puternic, zgomotul ajungând la 93,6 decibeli în zona centrală a pasajului Obor.

Poluarea fonică între blocuri și în marile intersecții

Specialiștii atrag atenția că zgomotul nu afectează doar marile artere, ci și zonele dintre blocuri. Sunetul emis de vehicule se reflectă între clădiri, amplificându-se cu 3 până la 5 decibeli. Acest efect este perceput clar de urechea umană, mai ales la etajele superioare ale imobilelor.

„Se creează un efect similar unui canion urban. Chiar dacă nu avem un acoperiș deasupra, sunetul se reflectă constant între pereții blocurilor, amplificându-se și generând un ecou puternic”, explică Bogdan Lazarovici, specialist în măsurători acustice.

Atenție șoferi! Se introduce „amenda pe decibeli”. Cine va plăti 4000 lei și în ce situație!

Bucureștiul găzduiește 9 dintre cele mai zgomotoase intersecții din țară. Zona Ștefan cel Mare este cea mai afectată, fiind urmată de Unirii, Piața Victoriei, Universitate, Moșilor și Obor. Nivelurile de zgomot în aceste zone depășesc frecvent limitele recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, atât ziua, cât și noaptea.

Noi sancțiuni pentru reducerea poluării fonice

Pentru a combate această problemă, Primăria Capitalei propune sancționarea șoferilor și motocicliștilor care depășesc 95 de decibeli pe timpul nopții. Amenzile vor varia între 1.500 și 4.000 de lei, în funcție de gravitatea încălcării.

„În prezent, autoritățile nu au mijloace eficiente pentru a interveni în astfel de cazuri. De aceea, Primăria Capitalei intenționează să doteze Poliția și echipele RAR cu sonometre, eliminând astfel un obstacol important în aplicarea noilor reglementări”, a explicat Bogdan Sabo, consilier general PMB.

În prezent, polițiștii rutieri nu pot sancționa direct nivelul ridicat al zgomotului produs de vehicule. Singura măsură aplicabilă este amendarea celor care efectuează modificări neomologate la sistemul de evacuare al mașinii sau motocicletei. Anul trecut, pentru astfel de abateri, Brigada Rutieră a aplicat peste 1.600 de sancțiuni.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.