prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Atenție șoferi! Se schimbă limita de alcoolemie! Care vor fi noile valori?

O nouă limită de alcoolemie ar putea fi impusă în România, potrivit unui proiect dezbătut de deputații europeni. În această perioadă, europarlamentarii discută o serie de măsuri pentru creșterea siguranței pe drumuri, iar una dintre propuneri este scăderea limitei de alcoolemie pentru șoferii începători. Mai exact, aceștia propun o limită de 0,2 mg/l alcool pur în aerul expirat pentru primii doi ani după obținerea permisului.

CITEȘTE ȘITRAGEDIE! ELEV DE 15 ANI GĂSIT SPÂNZURAT ÎN TOALETA CĂMINULUI! A LĂSAT UN MESAJ DE ADIO!

Totuși, această limită nu va fi impusă la nivelul tuturor statelor membre, ci va fi doar o recomandare. Ceea ce înseamnă că fiecare țară va decide limitele și sancțiunile impuse privind conducerea sub influența băuturilor alcoolice. De exemplu, multe state din vestul Europei acceptă o concentrație de alcool în sânge de până la 0.5% g/l. Aceste propuneri de modificare a legislației auto urmează să fie analizate în perioada următoare și până în martie 2024 să se decidă dacă vor fi implementate sau nu.

Care e limita de alcoolemie în România

Ordonanță de Urgență 195/2002 stabilește limitele de alcool pur în aerul expirat și concentrația acestuia în sânge. De asemenea, prevede sancțiunile pe care le poate aplica polițistul celui care a comis abaterea.

Astfel, pentru o concentrație cuprinsă între 0.01 și 0.40 mg/l alcool în aerul expirat, conducătorul auto va fi amendat contravențional. Totodată, se va suspenda permisul de conducere pentru 90 de zile și va primi între 1.485 lei și 3.300 de lei amendă contravențională.

„Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge (peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat) se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani”, stabilește ART 87 din Ordonanța de Urgență 195/2002.

Așadar, o concentrație alcoolică de peste 0.40 mg/l în aerul expirat atrage după sine nu doar suspendarea permisului și amendă, ci și întocmirea unui dosar penal pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs