Atenție, șoferi și pietoni! Ce reguli noi schimbă total prioritatea la colț de stradă din 2025!
Șoferii trebuie să cunoască și să respecte regulile de prioritate în intersecțiile fără semafor, inclusiv la colț de stradă, pentru a evita accidentele și sancțiunile legale, care pot include amenzi și suspendarea permisului de conducere pentru perioade îndelungate. Este esențial să se știe când au dreptul să continue deplasarea fără oprire și care sunt obligațiile ce revin tuturor participanților la trafic.
CITEȘTE ȘI: Permisul suspendat, mai ușor de recuperat – ce trebuie să faci? Parlamentul a decis!
Pietonii au dreptul de a traversa strada doar prin locurile special amenajate și semnalizate. În cazul în care trecerea este dotată cu semafor, aceștia trebuie să respecte indicațiile luminoase. Astfel, pietonii pot traversa doar când semaforul pentru ei este verde, iar șoferii trebuie să acorde prioritate conform culorii semaforului destinat vehiculelor.
Șoferii sunt obligați să oprească și să acorde prioritate pietonilor în următoarele situații:
Astfel, la o trecere de pietoni semnalizată corespunzător, prioritatea aparține pietonilor. În același timp, pietonii trebuie să se asigure înainte de a traversa că au fost observați de șoferi și că toate vehiculele s-au oprit pentru a le permite traversarea.
Conform Articolului 72, alineatul 4 din Codul Rutier, „pietonii surprinși și accidentați ca urmare a traversării prin locuri nepermise, la culoarea roșie a semaforului destinat acestora, sau a nerespectării altor obligații stabilite de normele rutiere poartă întreaga răspundere a accidentării lor, în condițiile în care conducătorul vehiculului respectiv a respectat prevederile legale privind circulația prin acel sector”.
În situația în care trecerea este echipată cu semafor, pietonii pot traversa doar pe culoarea verde. Dacă semaforul este stins sau vehiculele au galben intermitent, se aplică regulile trecerii de pietoni nesemaforizate: pietonii au prioritate, dar numai dacă s-au asigurat în prealabil că pot traversa în siguranță.
În multe zone din România, inclusiv pe străzile secundare din orașe, nu există treceri pentru pietoni. În aceste cazuri, legea permite traversarea pietonilor și pe la colțul străzii, chiar dacă nu există o trecere amenajată oficial.
Totuși, spre deosebire de trecerile de pietoni, în cazul traversării la colțul străzii prioritate au autovehiculele. Conform Articolului 72, alineatul 3 din legea circulației, „traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate și semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localități, pe la colțul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic”.
Prin urmare, legea rutieră valabilă în 2025 stabilește că pietonii pot traversa în aceste zone doar după ce toate vehiculele au trecut.
Responsabilitatea producerii unui accident din cauza traversării neregulamentare revine pietonului, cu condiția ca șoferul să fi respectat toate regulile de circulație. În situația în care accidentul survine din cauza unui pieton care a traversat necorespunzător, dar expertiza arată că șoferul conducea cu viteză peste limita legală sau se afla sub influența alcoolului ori a drogurilor, instanța poate decide o culpă comună.
În schimb, dacă șoferul a respectat toate normele rutiere, vinovatul unic pentru producerea accidentului va fi pietonul.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp