Atenție! Testarea sitemului RO-ALERT se amână!

7

Din motive obiective, testarea sistemului RO-ALERT se amână cu două zile!

Pentru perioada 18-29.07.2019, atât la nivelul județului Argeș, cât și la nivel național, va avea loc o nouă rundă de testări ale Sistemului RO-ALERT.
Mesajele către populația din județul nostru se vor transmite după următorul calendar:

* 18.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Curtea de Argeș;

* 19.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Slobozia, Ștefan cel Mare, Popești;

* 22.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – Câmpulung, Bughea de Jos, Berevoești, Godeni, Aninoasa, Corbi, Mușătești, Domnești, Pietroșani, Vlădești, Schitu Golești, Mihăești, Bălilești, Coșești, Mălureni, Dârmănești, Stâlpeni, Poienarii de Muscel, Țițești, Davidești;

* 23.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 – se va alege o zonă a hărții județului Argeș sub forma unui patrulater rezultat prin unirea punctelor de intersecție a 3 localități, astfel:
– Coșești, Bălilești, Vlădești;
– Ciofrângeni, Poienarii de Argeș, Băiculești;
– Uda, Ciomăgești, Cuca;
– Micești, Budeasa, Mărăcineni.

* 24.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale care se învecinează cu localități din alte județe, inclusive cele de la graniță;

* 25.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Argeș;

* 26.07.2019 – în intervalul orar 09:00-12:00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Argeș;

* 29.07.2019, 30.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – IGSU va transmite un mesaj către Unitățile Administrativ Teritoriale conținute în geometria formată prin unirea unor puncte aflate la intersecția mai multor județe;

* 30.07.2019 – în intervalul orar 10:00-12:00 – toate Unitățile Administrativ Teritoriale de pe raza județului Argeș.

Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.
Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa următorul mesaj „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție” .
Modurile de afișare și sunetele de avertizare sunt diferite în funcție de modelele telefoanelor mobile.
Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile.
Asigurăm opinia publică asupra necesității și utilității derulării acestor activități de testare a sistemului.

INFO BACKGROUND

Din momentul operaționalizării Sistemului RO-ALERT (septembrie 2018) și până în prezent, au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale.
Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite (urși), toate aceste situații au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin Sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Ce este Sistemul RO-ALERT?
Sistemul RO-ALERT permite difuzarea mesajelor de tip Cell Broadcast destinate avertizării şi alarmării populaţiei în situaţii de urgenţă, pentru adoptarea comportamentului necesar autoprotecţiei în caz de urgenţă majoră.
Operatorul Sistemului RO-ALERT are la dispoziție o hartă digitală pe care poate selecta/desena zona în care trebuie difuzat mesajul de avertizare. Celulele rețelelor de comunicații mobile ale furnizorilor de servicii de comunicații mobile din zonele selectate vor difuza mesajul de avertizare tuturor telefoanelor mobile compatibile și configurate corespunzător care se afla în acele zone.

Când se transmit mesaje RO-ALERT?
Mesajele sunt difuzate doar în situații majore de urgenta, în zonele afectate. Sistemul RO-ALERT este folosit în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

Ce tipuri de telefoane recepționează mesajele RO-ALERT?
Mesajele RO-ALERT pot fi recepționate pe întreg teritoriul României acolo unde există semnal GSM 2G/3G/4G. Nu contează dacă aveți servicii de tip abonament sau prepay și nu se percep costuri sau taxe pentru recepționarea mesajelor RO-ALERT. În situația în care telefonul nu este pornit sau nu are semnal, nu pot fi primite alerte.
Nu este nevoie sa aveți telefoane de tip smartphone pentru a recepționa mesajele de tip RO-ALERT.
Informații referitoare la compatibilitatea telefoanelor mobile cu sistemul RO-ALERT sunt disponibile în secțiunea Configurare telefon, de pe portalul www.ro-alert. ro