prima-proinstal
Obiectiv de Argeș
Dacia Duster

Au apărut primele „perle”! „Cireșarii culegeau multe cireșe” și „striga cât îl ținea putorile”, cele mai amuzante!

Au apărut primele perle la examenul de Evaluare Națională 2024, proba la Limba și literatura română. Elevii au făcut confuzii grave, dar și multe gafe care au stârnit zâmbete. Iată ce au scris copiii în lucrări!

CITEȘTE ȘI:VEȘTI PROASTE DESPRE TRONSONUL PITEȘTI – CURTEA DE ARGEȘ AL A1! CÂND VA FI DESCHIS?

Ca în fiecare an, după proba la Limba și literatura română apar și perlele elevilor. Iar în acest an copiii nu s-au dezis. Dimpotrivă. De la asocierea cărții „Cireșarii” cu Biblia și a personajelor cu Isus și Indiana Jones, până la verbe neterminate și confuzii între cuvinte, elevii s-au întrecut în gafe și perle la examen.

„Cireșarii erau persoanele care acum, în iunie, și pââână în august, culegeau muuulte cireșe. Apoi le numărau: una, două, trei și tot așa. Șeful cireșarilor era numit cireșar-șef. Ce frumoasă era viața de cireșar!”.

„Unul dintre personaje se numea Tic. La fel ca în Tic Tac!”.

„Pot asocia cartea „Cireșarii” cu Biblia, lectura mea suplimentară. Sunt personaje multe, frumoase și copii în amândouă. Printre care, Isus”.

„Cireșarii sunt Indiana Jones și Arca Secretelor, doar că români. Și eu ador cireșele! E trăsătura personală care mă apropie de personaj”.

„O figură de stil este fâlfâitul. Pentru că e un stil anume de a se se deplasa, fâlfâind unde ai nevoie în ziua aceea”.

„Figură de stil: aripa moale. Nu știm de ce e moale, poate nu e moale, dar așa i s-a părut drăguț autorului”.

„Foc este verb. Vine de la ”dai foc”, deci modul prezent”.

“s” are rolul de verb, dar e neterminat”.

La unul dintre subiecte, elevilor li s-a cerut să alcătuiască un enunț cu “a avea” în formă negativă. Iată ce a scris un candiat: „A avea bani, nu a nu avea!”.

Altul a scris pe foaia de examen fraza „Striga cât îl ținea putorile”.

Evaluare Națională 2024. Ce le-a picat elevilor la Limba română?

Primul subiect al probei a inclus o serie de cerințe bazate pe două texte: un fragment din „Cireșarii” de Constantin Chiriță și un altul din „Portret” de Cella Delavrancea. Elevii au avut sarcina de a răspunde la întrebări diverse care le-au testat înțelegerea și interpretarea textelor literare.

Prima parte a probei de limba română a inclus 9 cerințe, iar partea de gramatică 8 cerințe. La subiectul al II-lea de la română, elevii au trebuit să scrie o compunere de 150 de cuvinte pentru a-l caracteriza pe Tic din „Cireșarii”, acest subiect valorând 20 de puncte.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
Abonează-te la știri
Introdu adresa ta de email și primește săptămânal un email cu cele mai importante știri!
© 2024 Ziar Obiectiv.
Powered by VA Labs