Autopsiile persoanelor decedate de COVID-19 – interzise!

În România, autopsia în cazul pacienților bolnavi de coronavirus care mor a fost interzisă prin ordin de ministru, pe motiv că aceștia sunt contagioși. Astfel, zi de zi, oameni care au mai multe boli, din care unele grave și în stadiu terminal, sunt declarați ca fiind morți de coronavirus. În SUA, medicii fac autopsii pentru a decide care a fost cauza exactă a decesului. CDC – Centrul pentru controlul bolilor din SUA are și recomandări privind cu se face autopsia care la noi e interzisă.

Distribuie prietenilor

În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării se confirmă diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus, evoluţia fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară şi este de evitat din cauza riscurilor de transmitere a bolii infectocontagioase – prevede protocolul privind managementul în caz de deces al pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, aprobat prin ordin de ministru şi publicat săptămâna aceasta în Monitorul Oficial, conform Agerpres.

CDC atenționează că din ceea ce se cunoaște, răspândirea coronavirusului are loc prin contact cu secreții respiratorii ale unor persoane infectate, prin strănut, discuții sau tuse. CDC spune că această cale de transmitere dispare atunci când este vorba de un om decedat. CDC recomandă ca în funcție de tipul de recoltare care se face, medicii să poarte mănuși subțiri sau cu protecție ridicată, aceeași strategie aplicându-se și la halate și măști, care, dacă sunt purtate corespunzător permit efectuarea autopsiei fără contaminare, contrar a ceea ce anunță Ministerul Sănătății din România.