Avertisment de la meteorologi! Află cum va fi vremea în weekend

DISTRIBUIȚI
canicula soare 21144000

Avertizarea cod portocaliu de caniculă a fost prelungită de meteorologi şi pentru ziua de vineri în şase judeţe din vestul ţării, unde temperaturile ating 39 de grade, în timp ce Bucureştiul, Argeşul şi 23 de judeţe vor fi sub avertizare cod galben emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Meteorologul ANM Mihai Timu a explicat la Digi24 că acest val de caniculă va fi urmat de o altă perioadă de instabilitate atmosferică, din cauza unui val de aer rece care va cuprinde vestul României, în noaptea de sâmbătă spre duminică. Vremea va rămâne sufocantă în restul țării, însă sunt șanse ca săptămâna viitoare să avem parte de temperaturi mai blânde și vreme plăcută.
„ Din păcate, mâine canicula se mai extinde peste țara noastră, motiv pentru care am adăugat restul Munteniei. Dacă azi avem și județul Teleorman, mâine intră și toate județele din Muntenia, inclusiv cele din sudul Moldovei: Vrancea și Galați sub cod galben. Lor li se alătură cele 13 județe de azi, care vor fi în continuare sub cod galben. În aceste zone asteptăm mâine 35-37 grade, dar în extremitatea de vest și sud-vest va fi a treia zi de cod portocaliu pentru județele dinspre Bihor către Dolj, deci Banat, Crișana și sud-vestul Olteniei. Acolo, în continuare se vor înregistra frecvent maxime de 37-38 și izolat 39 grade Celsius.
În aproape toată țara disconfortul termic va fi unul accentuat după orele prânzului, pentru că indicele temperatură-umezeală va depăși pragul de 80 unități. Chiar și noaptea care urmează va fi tropicală în sud-vest, vest și centru, iar minimele nu vor coborî sub 20 grade Celsius.
Instabilitatea atmosferică va fi în creștere din după-amiaza zilei de sâmbătă, mai ales în noaptea de sâmbătă spre duminică, în toată partea de vest și sud-vest ne așteptam să pătrundă o masă de aer mai rece și bogată în umezeală, ceea ce va favoriza creșterea instabilității ne așteptăm la furtuni violente, cantități însemnate de apă în intervale scurte de timp, vânt și grindină.
În sud, centru și est, sâmbătă încă va mai fi caniculă, cu maxime de 35-37 grade Celsius, urmând ca duminică o răcorire să se simtă și aici. În extremitatea de est și sud-est încă vom mai vorbi de o vreme călduroasă, caniculară, cu 35-36 de grade, dar treptat vor mai apărea și în zonele astea fenomene asociate instabilității atmosferice.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here