Aviz psihiatric obligatoriu și testări la fiecare patru ani! Află pentru cine și ce se întâmplă dacă se constată o tulburare psihică

Potrivit unui nou proiect de lege pus în consultare publică, odată la fiecare patru ani, profesorii din învățământul universitar superior vor trebui să se supună unui control psihiatric.

CITEȘTE ȘI: 24 DIN 7! PESTE 1000 DE OAMENI LUCREAZĂ PE TRONSONUL 5 AL AUTOSTRĂZII A1 PITEȘTI – CURTEA DE ARGEȘ!

Potrivit noului ordin, menținerea funcției este condiționată de evaluarea medicală care va include și evaluarea capacității psihice, fiind inclusă și o listă cu afecțiunile care constituie contraindicații pentru funcția didactică de predare sau didactică auxiliară din universități.

Dacă refuză controlul, cadrele didactice sau auxiliare din universități pot fi sancționate, acest lucru fiind considerat o abatere disciplinară. Aceștia pot să se aleagă inclusiv cu desfacerea contractului individual de muncă.

Mai mult, avizul psihiatric este obligatoriu și la înscrierea la concursul de ocupare a unui post didactic de predare sau didactic auxiliar în învățământul superior, acesta fiind eliberat de un medic specialist psihiatru, dintr-un centru de sănătate mintală teritorial, în baza unei scrisori medicale.

Dacă pe parcursul timpului, se constată modificări psihocomportamentale la personalul angajat dintr-o instituție de învățământ superior, universitatea poate solicita un nou examen medical printr-o hotărâre a Consiliului de Administrație.

Lista afecțiunilor care constituie contraindicații pentru exercitarea funcției:

  • Tulburări psihice organice
  •  Tulburări psihice și de comportament induse de consumul de alcool și substanțe psihoactive
  •  Schizofrenie, tulburări schizoafective și delirante
  •  Tulburări afective bipolare
  •  Tulburări depresive — forme severe
  • Tulburări fobic-anxioase — forme severe
  •  Tulburări obsesiv-compulsive — forme severe
  • Tulburări disociative
  • Tulburări de personalitate

Ce se întâmplă dacă se constată o tulburare psihică

În cazul în care, în urma evaluării psihice efectuate, se constată o tulburare psihică, medicul de medicina muncii are obligația să recomande măsuri suplimentare de protejare a sănătății personalului angajat într-o funcție didactică de predare sau didactică auxiliară și de adaptare a sarcinilor profesionale la locul de muncă, conform Art. 7.

Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp

Ziarul-Obiectiv
© 2024 Ziar Obiectiv.