Bâlbâielile din Ministerul Educaţiei creează haos în grădiniţele şi şcolile argeşene

17
serbari copii

Serbările de Crăciun, interzise sau nu?

 Confuzie în zeci de grădiniţe argeşene, referitoare la serbările de iarnă. Asta în urma unei videoconferinţe organizate de Viorica Predă, director în Ministerul Educaţiei, videoconferinţă în urma căreia zeci de cadre didactice şi nu numai au înţeles că li se interzice să organizeze serbări de Crăciun. Această adresă a fost postată în spaţiul public, ceea ce a creat confuzie şi în Argeş. Ba mai mult, unele grădiniţe au anunţat chiar că nu vor mai organiza serbări iar preoţii argeşeni au ţinut discursuri, după slujbă şi i-au rugat pe părinţi să înţeleagă că manifestările religioase nu mai au voie în grădiniţe. Asta pentru că, fiecare a înţeles…cum a putut.

Halloween se serbează, Crăciunul nu?

 În ultimele două săptămâni o adresă, ca fiind a Ministerului Educaţiei, a creat confuzie în zeci de grădiniţe argeşene. Mai exact, Viorica Predă, director în minister le interzice cadrelor didactice să mai organizeze serbări de Crăciun în grădiniţe. Lucru care a stârnit confuzie şi chiar revoltă. Chiar dacă recent s-a revenit afirmându-se că nu este adevărat, iar cadrele didactice pot organiza serbări, dascălii sunt confuzi, nu mai ştiu ce să facă. Astfel că, în multe unităţi de învăţământ, în special în mediul rural părinţii au fost deja informaţi că nu se vor mai organiza serbări de Crăciun. Bineînţeles că acest lucru a stârnit revoltă, asta pentru că această serbare este cu siguranţă, una dintre cele mai dorite de copii, ba mai mult se pare că este cea mai aşteptată şi frumoasă serbare, din punctul de vedere al micuţilor şi părinţilor. Sute de părinţi afirmă că este inadmisibil acest lucru, să îi priveze pe micuţi de cea mai mare bucurie a lor, de această frumoasă serbare unde cântau colinde şi îl aşteptau pe Moş Crăciun. Ba mai mult, părinţii afirmă că este inadmisibil ca în grădiniţe şi şcoli să se interzică serbarea de Crăciun, în timp de petrecerea de Halloween să fie încurajată. ” Anul acesta, profesoara de engleză ne-a cerut să îi cumpărăm costum copilului pentru a sărbători Halloween-ul. Este inadmisibil ca această sărbătoare să fie încurajată în şcoli şi grădiniţe, în timp ce serbarea de Crăciun să fie interzisă, că aşa vrea un angajat al Ministerului. Înţeleg că s-a revenit asupra deciziei, şi că totuşi se vor organiza serbări, însă s-a creat o confuzie de nedescris. Şi în momentul de faţă sunt cadre didactice care au spus că nu vor mai organiza serbare decât la sfârşitul anului şcolar, asta pentru că nu mai înţeleg cum trebuie să facă. Oricum eu ca părinte vă spun, şi dacă vor fi interzise noi tot vom insista să se organizeze, chiar şi în afara grădiniţei, asta pentru că această serbare reprezintă o mare bucurie pentru copii”, a afirmat o mămică nemulţumită.

 Sugestie stupidă făcută în biserică de un preot

 Această adresă care circulă de două săptămâni în mediul viral nu a creat confuzie doar în rândul cadrelor didactice şi părinţilor, ci şi în cel al preoţilor din Argeş. Aceştia, cel mai probabil din exces de zel, au început să informeze credincioşii după slujbe, numai că au făcut-o foarte prost, aşa cum au înţeles şi ei. Este şi cazul unui preot care slujeşte la biserica din Găvana, cea din parcul Lumina, care săptămâna trecută, după slujbă şi-a informat credincioşii că serbările de Crăciun în care au loc manifestări religioase au fost interzise în unităţile de învăţământ. Ba mai mult decât atât, acesta le-a spus că el vorbeşte în cunoştinţă de cauză, că a fost informat că este lege dată în acest sens şi i-a rugat frumos pe cei care sunt părinţi şi bunici să înţeleagă. Deasemenea acesta a afirmat că este normal ca manifestările religioase să fie interzise în unităţile de învăţământ. ”  Am fost şocată să aud după slujbă, cum preotul spunea în Biserică, la toată lumea că manifestările religioase sunt interzise în grădiniţe, referindu-se la serbări. Este şocant aşa ceva, cum să spui oamenilor că tu eşti informat şi că trebuie să înţeleagă că nu se vor mai face serbări de Crăciun”, a declarat o altă mămică nemulţumită. Pentru a lămuri situaţia, am cerut un punct de vedere oficial al inspectorului şcolar general, Dumitru Tudosoiu care a precizat: ” Mi se pare ciudat că o serbare prilejuită de ocazii diverse cum ar fi Paştele, Crăciunul şi nu numai să fie interzisă în şcoli. Hai să interzicem şi religia din şcoli, dacă e aşa. O asemenea decizie este din punctul meu de vedere aberantă. Eu nu ştiu nimic de o asemenea decizie. Deasemenea mi se pare aiurea să se dezică elevii de tradiţiile de Crăciun, să nu mai asculte sau să nu mai cânte colinde la şcoală”.

 

 Andreea Matei