Bani de la stat pentru blocurile vechi! Ministrul se plânge de lentoare, în ciuda cutremurelor recente!
România dispune, în acest an, de un buget record de 7,5 miliarde de lei pentru expertizarea și consolidarea blocurilor vulnerabile în fața cutremurelor. Totuși, până acum au fost semnate doar 110 contracte de finanțare, în ciuda riscului seismic ridicat și a cutremurelor recente care au avut loc în țară.
Citește și: Spectaculos! Sute de angajați și utilaje pe șantierul autostrăzii! Va fi gata în curând!
Ministrul Dezvoltării și Lucrărilor Publice, Cseke Attila, a exprimat nemulțumirea față de ritmul lent în accesarea fondurilor destinate expertizării și consolidării blocurilor expuse la riscul seismic, subliniind că aceste programe sunt disponibile încă din 2022-2023.
Numai 15 contracte semnate în București
Fondurile sunt destinate atât blocurilor de locuințe, cât și instituțiilor publice, inclusiv școlilor și spitalelor. Deși Bucureștiul este una dintre cele mai expuse capitale la riscul seismic, până acum au fost semnate doar 15 contracte de finanțare pentru clădirile din capitală.
Situația nu este mai bună nici în alte localități vulnerabile. La Ploiești, aproape 200 de imobile sunt în pericol, iar la Pitești, autoritățile abia acum încep evaluarea stării clădirilor aflate în administrarea Primăriei. „Eu sunt nemulțumit de stadiul contractelor de finanțare, pentru că aceste legi, aceste programe sunt create încă din 2022-2023” a declarat ministrul Cseke Attila.
Unul dintre principalele obstacole în procesul de consolidare a blocurilor vechi este costul ridicat al expertizelor tehnice, pe care mulți proprietari nu și-l permit. Specialiștii estimează că tariful unei astfel de evaluări variază între 1 și 1,5 euro pe metru pătrat, însă, în absența documentației necesare, costurile pot crește semnificativ, ajungând chiar și la 200 de euro sau mai mult.
În contextul acestor preocupări, amintim că pe 14 februarie 2025, în zona seismică Vrancea, au avut loc două cutremure care au afectat județele Vrancea și Buzău. Primul seism a avut loc în județul Vrancea, la ora 1:00, la o adâncime de 139,9 kilometri, cu o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter.
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp
Urmărește știrile Obiectiv de Argeș și pe pagina de Facebook, pe grupul Ziar Obiectiv – Știrile Argeșului, pe Google News, pe Tik Tok sau direct pe canalul de WhatsApp