Biroul Electoral Central a tăiat în carne vie. RESPINGERI de alianțe electorale pe bandă rulantă

DISTRIBUIȚI

Biroul Electoral Central (BEC) a făcut prăpăd ieri printre partidele care sperau să facă alianțe la alegerile europarlamentare și astfel să își sporească șansele pentru trecerea pragului electoral de 5 la sută.

Doar lovitura publică primită de PLUS și USR a ajuns să fie mai cunoscută publicului datorită mizei imense puse în joc. Numai că BEC a dat ieri decizii de respingere pe bandă rulantă:

A fost respinsă Alianța ”Dreapta Liberală”, Alianța 2020 USR PLUS, Alternativa Dreaptă, Alianța Partidelor Noi, Alianța Naționaliștilor PRM – BUN – Noua Dreaptă și Alianța PRM + PRU.

A fost acceptată doar constituirea Alianței ”Comuniștii pentru Socialism” formată din Partidul Comuniștilor din România și Partidul Comunitar din România.

În cazul tuturor respingerilor cei 5 judecători de la ÎCCJ desemnați în BEC au votat în bloc pentru respingerea înregistrării alianțelor. Sunt evidențiate probleme mari la actele depuse pentru constituirea acestor alianțe electorale. Este evident că decizia BEC este atacabilă cu apel la ÎCCJ dar este șansele de reușit sunt îndoielnice.

În cazul USR și PLUS situația este chiar disperată existând posibilitatea ca cele două formațiuni să nu poată depună liste de candidați nici măcar separat