Bogdan Pandelică, reacţie dură la adresa băncilor care nu respectă dreptul consumatorilor

3

Bogdan Pandelică, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a comentat la REALITATEA TV raportul privind controalele la bănci, publicat azi-noapte. Acesta a dezvăluit şi motivul pentru care numele băncilor nu au fost date publicităţii.

Toate controale ANPC sunt anevoioase şi că cele mai multe vizează lipsa de informare, dar şi clauzele abuzive din contracte.

În urma controalelor- amenzi de peste 2 milioane de lei

“Au fost date amenzi de peste 2 milioane de lei. În urma controalelor, banii s-au întors în buzunarele oamenilor”, a explicat Pandelică la REALITATEA TV, precizând că la nivelul întregii ţări există 40 – 50 de reclamaţii. “Oamenii au probleme reale, s-au îmbolnăvit, nu mai pot plăti creditele”,a spus Pandelică.
Cele mai multe reclamaţii se referă la comisioane abuzive, clauze abuzive. “Banca impune garanţii suplimentare, promovarea dobânzii 0 unde consumatorii s-au trezit că trebuie să plătească 50% din valoarea creditelor. Am scanat întreaga piaţă”, a declarat preşedintele ANPC la REALITATEA TV.

Acesta a explicat de ce nu sunt date publicităţii numele instituţiilor amendate. “În astfel de situaţii sunt ordine încheiate de ANPC, sunt procese pe rol care sunt în instanţă. În momentul în care se încheie vor fi date publicităţii”, a explicat preşedintele ANPC, care a precizat că sunt şi bănci care respectă drepturile consumatorilor astfel că oamenii nu ar trebui să-şi piardă încrederea. “Nu lăsam astfel de practici să afecteze drepturile consumatorilor”, i-a asigurat Pandelică pe români.