Bombă! Guvernul a adoptat grațierea!

23
Guvern

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă privind modificarea codurilor penale, redefinind abuzul în serviciu. Faţă de proiectul iniţial s-a eliminat plângerea prealabilă, însă a rămas valoarea prejudiciului la 200.000 de lei. Legea graţierii a fost trimisă la Parlament. Decizia vine în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a cerut retragerea proiectului, la pachet cu cel al graţierii, declanşând procedurile pentru referendum după ce zeci de mii de oameni au protestat în Bucureşti şi marile oraşe ale ţării faţă de actele normative. Ordonanţa a fost introdusă pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei de guvern în care s-a discutat despre bugetul pe 2017 şi intră în vigoare odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial. Parchetul General, DNA, CSM şi Curtea Supremă au criticat proiectul susţinând că desfiinţează practic infracţiunea de abuz în serviciu şi aruncă în aer anchetele de până acum. Dintre beneficiarii noilor prevederi sunt fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de abuz în serviciu în dosarul poliţistului Bogdan Gigină sau şeful PSD, Liviu Dragnea, în al doilea dosar în care este acuzat de instigare la abuz în serviciu. „Am ţinut cont de sugestiile şi hotărârile CCR. Ceea ce cred că este foarte important este acea plângere prealabilă a fost eliminată. Numai încălcările legii plus cuantumul pe care l-am stabilit, a rămas în valoare de 200.000 de lei. Ce este sub 200.000 nu este sancţionat penal. Asta ne-a recomandat şi CCR”, declarat ministrul Justiţiei Florin Iordache. Întrebat dacă de modificarea codului penal beneficiază şi şeful PSD, Liviu Dragnea, Iordache a răspuns: „Nu m-au interesat datele din dosar. Altă întrebare”. Proiectul de ordonanţă nu a fost pe ordinea de zi prezentată înainte de şedinţa de guvern.

Întrebat de ce Guvernul a adoptat aceste acte normative marţi seara după ora 21, Iordache a replicat: ”Pentru că la această oră a fost şedinţa de Guvern”. Cât priveşte transparenţa acestui demers, el a susţinut că ordinea de zi a fost suplimentată pentru că Executivul are acest drept.

După protestele masive de duminică, preşedintele Klaus Iohannis a cerut, luni, Guvernului să retragă proiectele de ordonanţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale şi să nu treacă peste voinţa cetăţenilor. ”Guvernul nu poate să treacă peste voinţa cetăţenilor, care este suverană. Vocea oamenilor nu mai poate fi ignorată! O democraţie solidă este una în care majorităţile nu abuzează de drepturile lor doar pentru că deţin, vremelnic, puterea. Solicit Guvernului să abandoneze demersurile privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. România are doar de pierdut din prelungirea acestei situaţii care a scos zeci de mii de români în stradă”, a scris preşedintele luni pe pagina sa de Facebook, după ce săptămâna trecută a declanşat procedura privind convocarea unui referendum pe tema necesităţii continuării luptei anticorupţie.

Proiectul de ordonanţă a fost calificat de Procurorul General, Agustin Lazăr, drept unul „penibil”, pentru ca mai apoi, instituţia pe care o conduce să precizeze că în formularea MJ infracţiuea de abuz în serviciu este practic dezincriminată. „Prin stabilirea în mod arbitrar a unui prag minim de 200.000 lei al prejudiciului cauzat prin infracţiune, s-ar produce practic o dezincriminare cu consecinţe grave, care ar scoate din sfera ilicitului penal o multitudine de încălcări ale legii. O altă vulnerabilitate în cazul infracţiunii de abuz în serviciu este şi aceea că acţiunea penală se pune în mişcare doar la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, situaţie care ar arunca în derizoriu incriminarea faptei întrucât de multe ori autorul este chiar reprezentantul legal al persoanei juridice vătămate prin infracţiune. Mai mult decât atât, instituţia plângerii prealabile vizează în esenţa ei situaţia persoanelor fizice vătămate, nu a celor juridice”, se menţiona  în comunicatul de presă al Parchetului. Şi DNA a atras atenţia că modificările propus de Ministerul Justiţiei aruncă practic în aer anchetele direcţiei anticorupţie. „Impactul acestor modificări pentru cauzele aflate pe rolul instanţelor de judecată în care au fost cercetaţi inculpaţi pentru infracţiunea de abuz în serviciu este unul major şi poate lipsi de eficienţă anchetele penale desfăşurate de structura noastră de parchet în urma cărora aceştia au fost deduşi judecăţii, anchete ce au presupus efectuarea unui volum important de acte procedurale şi implicarea unor numeroase instituţii ale statului cu atribuţii în domeniu. De altfel, aceste modificări ar avea un impact negativ asupra mediului concurenţial de afaceri în ceea ce priveşte modalitatea de atribuire a unor contracte de achiziţii publice şi ar crea premisele unor încălcări ale legii nesancţionate de legislaţia penală”, a arătat DNA într-un punct de vedere pe proiectul de ordonanţă.